Ο θόρυβος που προκλήθηκε από το θάνατο μιας 8χρονης μετά την πρώτη νύχτα του γάμου της, ανάγκασε την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ να ζητήσει και επίσημα από την Υεμένη να απαγορεύσει τους γάμους παιδιών.

Η εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάθριν Άστον εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για το φρικτό συμβάν και ζήτησε από τις Αρχές της χώρας να πραγματοποιήσουν το ταχύτερο δυνατόν έρευνα για την υπόθεση αυτή.

«Καλώ την κυβέρνηση της Υεμένης να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και να θεσπίσει αμέσως ένα νόμο που να επιβάλει ένα ελάχιστο όριο ηλικίας για τους γάμους», τόνισε.

Προσθέσει ότι η Υεμένη πρέπει να «υιοθετήσει ένα νομοθετικό πλαίσιο που να εμποδίζει πρακτικές που συνιστούν κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μπορεί να επιτρέπουν τη διάπραξη φρικτών εγκλημάτων».

Υπενθυμίζεται ότι η 8χρονη νύφη πέθανε από εσωτερική αιμορραγία μετά την πρώτη νύχτα του γάμου της με έναν 40χρονο.

Σύμφωνα με το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Υεμένης, η μικρή Ραουάν βιάστηκε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου της πόλης Αλ Χαρντ, υπό το πρόσχημα της πρώτης νύχτας του γάμου, από έναν 40χρονο Σαουδάραβα, στον οποίο την είχε «παραχωρήσει» ο πεθερός του.

Η δικαιοσύνη δεν κινήθηκε εναντίον του 40χρονου Σαουδάραβα, ο οποίος είχε καταβάλλει ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 2.000 ευρώ για την ένωση αυτή, επισήμανε το κέντρο. Ωστόσο οι τοπικές αρχές διαψεύδουν ότι αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές.