Κατά 25 εκατομμύρια αναμένεται να αυξηθούν οι φτωχοί στην Ευρώπη έως το 2025, λόγω των αυστηρών μέτρων λιτότητας που λαμβάνονται σε ολόκληρη την ήπειρο, όπως προειδοποιεί Οργάνωση κατά της φτώχειας.

Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι φτωχοί στην Ευρώπη να αγγίξουν τα 146 εκατομμύρια ανθρώπους και, κατά συνέπεια, να αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του πληθυσμού της ηπείρου.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η Οργάνωση Oxfam θα χρειαστούν 25 για να ανακτηθεί το επίπεδο ζωής που είχαν οι Ευρωπαίοι πριν από μία πενταετία.

Η Οργάνωση ασκεί δριμεία κριτική στις αυστηρές πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται τονίζοντας ότι έχουν αποτύχει να μειώσουν τα δημόσια χρέη και αντιθέτως έχουν αυξήσει την ανισότητα και έχουν μπλοκάρει την ανάπτυξη.

Ο επικεφαλής της βρετανικής Οργάνωσης, Max Lawson, αναφέρει: «Η λιτότητα έχει χειροτερέψει μία ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία και σε πολλά άλλα μέρη της Ευρώπης.

Οι περικοπές στα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής και δημοσίων υπηρεσιών σε συνδυασμό με την πτώση του εισοδήματος και την αύξηση της ανεργίας δημιουργούν μία ιδιαιτέρως επιβλαβή κατάσταση, στην οποία εκατομμύρια άνθρωποι παλεύουν για να τα βγάλουν πέρα».

Η Οργάνωση τονίζει ότι η ανεργία είναι υπερβολικά υψηλή, οι μισθοί πέφτουν και ένα στα δέκα ευρωπαϊκά νοικοκυριά ζει σε συνθήκες φτώχειας, ποσοστό που ενδέχεται να αυξηθεί όσο εντείνεται η λιτότητα.

Οι προειδοποιήσεις έρχονται λίγες ημέρες πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητήσουν την τραπεζική ενοποίηση και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την Oxfam, οι ηγέτες παγκοσμίως θα πρέπει να ξανασκεφτούν τη λιτότητα και τονίζει ότι «η λιτότητα ευνοεί μόνο το 10% των πλουσίων που έχουν ήδη δει το εισόδημά τους να αυξάνεται».

«Η Μεγάλη Βρετανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία – οι χώρες που έχουν ακολουθήσει τα πιο επιθετικά προγράμματα λιτότητας – θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωπες με τις μεγαλύτερες ανισότητες ανάμεσα στους πολίτες τους στον κόσμο αν οι ηγέτες τους δεν αλλάξουν πορεία», προειδοποιεί η Oxfam.