Μια εναλλακτική μέθοδο σοφρωνισμού επέλεξαν οι αρχές πρόνοιας στη Γερμανία για τους νεαρούς ταραχοποιούς. Η Σιβηρία είναι ο προορισμός που θα τους απομακρύνει από τη νομοτελειακή κατάληξή τους στη φυλακή.

Ενας από αυτούς είναι ο πρωταγωνιστής στο ρεπορτάζ του BBC που ακολουθεί. Εστάλη στη Σιβηρία και για ένα διάστημα ζει σε ένα χωριό, στην καλύβα ενός κυνηγού. Είναι υπεύθυνος για διάφορες εργασίες όλη την ημέρα κι αν του μπει η ιδέα να διαφύγει, τα πράγματα δεν θα είναι γι’ αυτόν καθόλου εύκολα: ο πιο κοντινός σιδηροδρομικός σταθμός βρίσκεται…300 χιλιόμετρα μακριά!

Το ακραίο κλίμα της Σιβηρίας και οι αχανείς εκτάσεις της οδήγησαν εκεί χιλιάδες φυλακισμένους Ρώσους στο παρελθόν. Για τους ίδους λόγους φαίνεται πως επελέγη και από το γερμανικό κράτος, με σκοπό οι ταραχοποιοί να αποφύγουν τη φυλακή και να απεμπλακούν από την κλιμακούμενη βία.

Το πρόγραμμα έχει ήδη «εφαρμοστεί» σε περισσότερους από 100 Γερμανούς, και παρότι θα το χαρακτηρίζαμε αμφιλεγόμενο, ο ίδιος ο νεαρός του video λέει: «Εχω φίλους στη Γερμανία που βρίκσοντα καθ’ οδόν προς τη φυλακή. Τους λέω: ‘ελάτε στη Σιβηρία’»…