Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε σήμερα την εφαρμογή των μέτρων με τα οποία θα εμποδίζονταν οι τράπεζες να κάνουν έξωση σε όσους οφείλουν στεγαστικά δάνεια, μέχρι να αποφανθεί οριστικά για το θέμα αυτό.

Τα μέτρα είχαν υιοθετηθεί από την περιφέρεια της Ανδαλουσίας, η οποία ήθελε να εμποδίσει για τρία χρόνια τις εξώσεις όσων οφειλετών αντιμετωπίζουν οικονομική δυσχέρεια και τα σπίτια τους έχουν κατασχεθεί από τις τράπεζες. Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι υποστήριζε ότι με τον τρόπο αυτό παραβιάζονταν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των τραπεζών.

Με την απόφαση του δικαστηρίου αναστέλλεται η εφαρμογή των μέτρων μέχρι να κριθεί οριστικά η υπόθεση. Δεν έχει οριστεί όμως η ημερομηνία για την ανακοίνωση της τελικής απόφασης.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί έχουν χάσει τη σπίτια τους ή αναμένουν να τους γίνει έξωση γιατί αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους εν μέσω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα και με την ανεργία να αγγίζει το 27%.

Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ορισμένα μέτρα όμως οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τους δανειολήπτες υποστηρίζουν ότι δεν αρκούν για να προστατευτούν οι οικονομικά αδύναμοι.