Δεν είναι όλοι το ίδιο καλοί στα ανέκδοτα και στο πόσο καλά τα λένε. Ωστόσο, ακόμη και μια «κρύα» ατάκα μπορεί να γίνει πιο… ζεστή, αρκεί να υπάρχει ένας παράγοντας. Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 23 Ιουλίου στο BBC, ακόμη και ένα γέλιο ψεύτικο έως και επιτηδευμένο μπορεί να κάνει ένα αστείο περισσότερο διασκεδαστικό.

Μελετητές από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου δοκίμασαν σε 72 εθελοντές 42 ατάκες, οι οποίες κυμαίνονταν από απλώς αστείες έως ξεκαρδιστικές. Ένας επαγγελματίας κωμικός τις κατέγραψε, ενώ συνοδεύονταν από δύο είδη γέλιου: είτε πραγματικό αυθόρμητο γέλιο, είτε ψεύτικο.

Βρέθηκε ότι η βαθμολόγηση του πόσο αστείο είναι ένα ανέκδοτο, αυξανόταν όταν αυτό συνοδευόταν από γέλιο -ανεξαρτήτως αν ήταν ψεύτικο ή αυθόρμητο- ακόμα και για τα… κακά αστεία. Πάντως, όταν το γέλιο ήταν αυθόρμητο, οι ατάκες αξιολογούνταν ως ακόμη πιο αστείες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Σόφι Σκοτ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξηγεί ότι «τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δείχνουν πως το χιούμορ μιας κωμωδίας αυξάνεται βέβαια όταν τα αστεία συνοδεύονται από ψεύτικα γέλια, αλλά τα αυθόρμητα γέλια διασκεδάζουν το κοινό ακόμα περισσότερο».

«Αυτός είναι και ο λόγος που τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα γυρίζονται συστηματικά μπροστά σε ζωντανό κοινό», λέει η ίδια και συμπληρώνει πως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τακτικής είναι τα «Φιλαράκια».