Έκκληση για περαιτέρω συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών για την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών απηύθυναν σήμερα οι δεκαπέντε χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Το ΣΑ επαναλαμβάνει την έκκλησή του στα κράτη μέλη για την ενίσχυση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης τους, ιδίως μέσω διμερών και πολυμερών διακανονισμών για να επιτευχθεί η εκρίζωση των τρομοκρατικών πληγμάτων», υπογραμμίζει στο ανακοινωθέν του το Συμβούλιο.

Το όργανο του ΟΗΕ «καλεί τα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν τάχιστα τις πληροφορίες τους, να βελτιώσουν τη συνεργασία ανάμεσα στις αρμόδιες αρχές για να παρεμποδισθούν οι μετακινήσεις τρομοκρατικών ομάδων από και προς τις επικράτειές τους, καθώς και η τροφοδοσία τους σε όπλα και χρηματοδοτήσεις που υποθάλπουν το τρομοκρατικό τους έργο», τονίζεται στο κείμενο.

Σε δηλώσεις της, η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον κάλεσε τις χώρες να συνεργασθούν από κοινού στον τομέα των πληροφοριών και στις σκοπούμενες δράσεις για την καλλίτερη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Οι ομάδες αυτές έχουν μία συνολική οπτική και θα πρέπει και εμείς να αποκτήσουμε μία ίδια οπτική. Αυτό ξεκινά από την κατανόηση της εικόνας του συνόλου που μοιραζόμαστε μεταξύ μας. Η μάχη κατά της τρομοκρατίας αξιοί μία παγκόσμια προσέγγιση», τόνισε η Κλίντον.

Η ίδια εξήγησε πως η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν θα πρέπει να περιορισθεί μόνον στη σύλληψη των τρομοκρατών. «Αυτό σημαίνει να εμποδισθεί η μετατροπή ανθρώπων σε τρομοκράτες». «Αυτό συνεπάγεται να ασχοληθούμε με τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που ευνοούν την εκμετάλλευση ορισμένων ανθρώπων από τους εξτρεμιστές», τόνισε.