«Περπατάμε σήμερα σε μια ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας με κεριά ελπίζοντας να φωτιστεί η ζημιά που πρόκειται να γίνει στην σημαντική κληρονομιά της Βηρυτού» ανέφερε ένας από τους μετέχοντες στην πορεία που έγινε κυρίως στην παλιά γειτονιά Γκεμαζίγιε όπου λέγεται ότι τη θέση των παλιών κτισμάτων θα πάρουν γυάλινα μοντέρνα κτίρια.
Στην εν λόγω πορεία πήραν μέρος δεκάδες άνθρωποι για να τιμήσουν και να υπερασπιστούν τα παλιά σπίτια και κτίρια που χρησιμοποιούν και τα οποία αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά του Λιβάνου που χρειάζεται να προστατευθεί από τα σχέδια που αναφέρουν την κατεδάφισή τους.

Η Ένωση για την Προστασία τόπων φυσικού κάλους και παλαιών κτισμάτων στο Λίβανο προειδοποιεί συνεχώς για την μη κατεδάφιση των παλαιών κτιρίων και ζητά αναθεώρηση κάποιων νόμων για την προστασία τους καθώς και των κατοίκων τους.

«Η κυβέρνηση οφείλει να συμβάλει οικονομικά για την αναστήλωση των παλιών κτιρίων και όχι για μετατροπή της Βηρυτού σε μια πόλη στα χνάρια του Ντουμπάι», ανέφερε εκπρόσωπος της Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι πολλά από τα σπίτια της Βηρυτού καταστράφηκαν στον εμφύλιο πόλεμο (1975-1990) όπου τη θέση τους πήραν νέα κτίσματα που μοσχοπουλήθηκαν σε άραβες επιχειρηματίες ή Λιβανέζους που ζουν στο εξωτερικό.

Υπογραμμίζεται ότι πρόσφατη έκθεση του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ αναφέρει ότι κατά τη νέα δεκαετία προγραμματίζεται η ανέγερση 300 χιλιάδων νέων κτιρίων με αποτέλεσμα η πόλη να πνίγεται στο τσιμέντο και να μην υπάρχουν για τους πολίτες της δημόσια πάρκα και ελεύθεροι χώροι.