Το «φάντασμα» της ακυβερνησίας πλανάται πάνω από την Ιταλία, μετά τις νέες προβλέψεις εκλογικού αποτελέσματος που δείχνουν προβάδισμα της κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Γερουσία. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν εξασφαλίζεται κυβέρνηση.

Οι προβολές εκλογικού αποτελέσματος διαψεύδουν τα exit poll στην καθοριστική μάχη της Γερουσίας. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει με βάση τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει η La Repubblica, ποσοστό 29,6% και 123 έδρες, ενώ ο Μπερσάνι 32,5% και 104 έδρες. Τρίτος αναδεικνύεται ο Μπέπε Γκρίλο με ποσοστό 24% και 58 έδρες.

Η ιταλική κεντροαριστερά διατηρεί την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως άλλαξαν τα δεδομένα στη Γερουσία, εκεί όπου πραγματικά δίνεται η μάχη.

Σημειώνεται ότι προκειμένου να σχηματιστεί πλειοψηφική κυβέρνηση, μία παράταξη πρέπει ουσιαστικά να ελέγχει την πλειοψηφία των εδρών και στα δύο σώματα.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι φαίνεται να οδεύει προς βαριά ήττα αφού φαίνεται να μην λαμβάνει ούτε το 10% και να κινείται μεταξύ 7% και 9%.

Σύμφωνα με τη RAI στη Γερουσία ο Μπερλουσκόνι καταλαμβάνει 121 έδρες, ο Μπερσάνι 96 έδρες και ο Μόντι 19 έδρες.

Την ίδια ώρα, το CISE Institute προβλέπει για τη Γερουσία: Μπερλουσκόνι με 129 έδρες, Μπερσάνι με 112 έδρες, Μόντι με 19 έδρες.

Διαφορετικά τα στοιχεία από την ιταλική κυβέρνηση, που δίδει για τη Γερουσία τα εξής ποσοστά: Ποσοστό 32,9% στον Μπερσάνι και 29,3% στον Μπερλουσκόνι.