Την Τρίτη το πρωί σχεδόν την ώρα που θα γίνεται η κηδεία της φίλης του, Ρίβα Στίνκαμπ, θα εμφανιστεί στο δικαστήριο της Πρετόρια, ο παραολυμπιονίκης, Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος κατηγορείται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, δολοφόνησε τη σύντροφό του.

Ο εισαγγελέας δήλωσε την πρόθεσή του να διατάξει τη προφυλάκιση του Πιστόριους χρεώνοντάς τον με την δολοφονία της κοπέλας. Οι δικηγόροι του, όμως, αναμένεται να ζητήσουν να αποφυλακιστεί με εγγύηση.

Ο τοπικός τύπος επικαλούμενος εκθέσεις των ερευνητών της υπόθεσης – κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα – γράφει για σοβαρές φιλονικίες μεταξύ του Πιστόριους και της κοπέλας την Τετάρτη το βράδυ, αρκετές ώρες πριν από την τραγωδία. Η αστυνομία έχει ήδη δηλώσει, ότι η Ρίβα πυροβολήθηκε με τέσσερις σφαίρες 9 mm, ενώ φαίνεται ότι ενοχοποιητικό στοιχείο είναι και ένα ματωμένο ρόπαλο του κρίκετ, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να συνθλίψει το κεφάλι της νεαρής γυναίκας.

Η υπεράσπιση του Πιστόριους που περιλαμβάνει και μια ομάδα που ήρθε ειδικά από την Αγγλία, αμφισβητεί τη δολοφονία.

Η ακροαματική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9:00 (0700 GMT) στο επαρχιακό Δικαστήριο στην Πρετόρια, δύο ώρες πριν από την τελετή καύσης του σώματος της νεαρής κοπέλας στη γενέτειρά της στο Πορτ Ελίζαμπεθ στα νότια της χώρας.