Την κατάσταση στη Μέση Ανατολή αναμένεται να συζητήσουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θεωρείται, βέβαια, πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας αναγνωρίζοντας πλήρως την νέα αντιπολίτευση της Συρίας, ανακοίνωσαν διπλωμάτες.

Η ΕΕ έχει επανειλημμένως κάνει έκκληση για τη συσπείρωση της πολωμένης συριακής αντιπολίτευσης που επιχειρεί να ανατρέψει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ με στόχο τον τερματισμό της εμφύλιας σύγκρουσης από την οποία μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί περίπου 38.000 άνθρωποι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν συνομιλίες για τις επιθέσεις ανάμεσα σε ισραηλινούς και παλαιστίνιους ενόπλους στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά όπως υποστηρίζουν διπλωμάτες, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός της ΕΕ σχετικά με το Ισραήλ.

Σε ό,τι αφορά στη συριακή αντιπολίτευση, ο βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε την Παρασκευή ότι το Λονδίνο θα ήθελε να πληροφορηθεί περισσότερα για τα σχέδια του νέου πολιτικού σχηματισμού πριν προχωρήσει σε αναγνώρισή του.

Σύμφωνα με διπλωμάτη χώρας-μέλους της ΕΕ, η ενωμένη αντιπολίτευση είναι ένα σημαντικό πολιτικό βήμα. «Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση μετά τη συσπείρωση της αντιπολίτευσης», είπε ο ίδιος.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε ενθαρρυντικά για τον νέο συνασπισμό συμπεράσματα, αλλά δεν θα φτάσουν σε πλήρη αναγνώρισή του, είπε ένας άλλος διπλωμάτης. Ωστόσο, το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Συρία δεν θα αρθεί ακόμη για να βοηθηθεί η αντιπολίτευση, υποστηρίζουν διπλωμάτες. Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συνιστούν δοκιμασία για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ.