Ο Ουάλτερ Αρτίσαλα, γνωστός και με το ψευδώνυμο «Γκουάτσο», ο πλέον καταζητούμενος από τις αρχές της Κολομβίας και του Ισημερινού αποστάτης της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC, σκοτώθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια επιχείρησης στα σύνορα των δύο κρατών, γνωστοποίησε η Μποκοτά.

Έπειτα από «μια ηρωική κοινή επιχείρηση του στρατού και της αστυνομίας, με την υποστήριξη του CTI (σ.σ. Cuerpo Técnico de Investigaciones, το ιατροδικαστικό σώμα της γενικής εισαγγελίας), μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο λεγόμενος “Γκουάτσο” σκοτώθηκε», είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε.

Η επιχείρηση, η οποία διεξήχθη σε δασική περιοχή στην επαρχία Ναρίνιο, που γειτονεύει με τον Ισημερινό, επέτρεψε την εξόντωση «ενός από τους χειρότερους εγκληματίες που γνώρισε ποτέ η χώρα μας», πρόσθεσε ο αρχηγός του Κράτους.

Ο Αρτίσαλα είχε κατηγορηθεί για την απαγωγή και τη δολοφονία των τριών μελών μιας δημοσιογραφικής αποστολής από τον Ισημερινό στα τέλη του Μαρτίου και κατόπιν, τον Απρίλιο, την απαγωγή ενός νεαρού ζευγαριού από τον Ισημερινό που επίσης δολοφονήθηκε από τους αποστάτες.

Οι αρχές της Κολομβίας και του Ισημερινού εξαπέλυσαν κατόπιν εντατικό ανθρωποκυνηγητό και στις δύο πλευρές των συνόρων εναντίον της ομάδας που αποκαλείτο Μέτωπο Όλιβερ Σινιστέρα, ηγετικό στέλεχος της οποίας ήταν ο «Γκουάτσο». Η Μπογοτά είχε αναπτύξει πάνω από 3.000 άνδρες του στρατού στην περιοχή όπου δρούσε ο 29χρονος Αρτίσαλα, με διαταγή να τον πιάσουν «ζωντανό ή νεκρό».

Πρώην αντάρτης της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που απέρριψε τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε στα τέλη του 2016 η αρχαιότερη οργάνωση ανταρτών της αμερικανικής ηπείρου, η οποία έπειτα κατέθεσε τα όπλα και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα, ο «Γκουάτσο» είχε μετατραπεί σε πληρωμένο εκτελεστή του μεξικανικού καρτέλ των ναρκωτικών Σιναλόα, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι κυβερνήσεις της Κολομβίας και του Ισημερινού τον είχαν επικηρύξει, προσφέροντας 100.000 αμερικανικά δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του.

«Είχα υποσχεθεί στον λαό του Ισημερινού ότι οι φόνοι των συμπατριωτών του δεν θα έμεναν ατιμώρητοι», τόνισε ο πρόεδρος Ντούκε. «Το μήνυμα είναι σαφές, δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω στον αγώνα για την υπεράσπιση της νομιμότητας, της ζωής, της τιμής και της ιδιοκτησίας των Κολομβιανών», πρόσθεσε ο δεξιός πρόεδρος της Κολομβίας.

Χωρίς πλέον κεντρική διοίκηση, οργανώσεις αποστατών των FARC δρουν σε διάφορες περιοχές της Κολομβίας και — κατά τους υπολογισμούς των ένοπλων δυνάμεων της Κολομβίας– μετρούν συνολικά περίπου 1.200 μαχητές, πρώην αντάρτες που αποκήρυξαν τη συμφωνία ειρήνης και νεοσύλλεκτους. Οι ομάδες αυτές αποπειρώνται να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη διακίνηση ναρκωτικών, τα παράνομα μεταλλεία και άλλες παράνομες δραστηριότητες.