Οι πειρατικές επιθέσεις διεθνώς μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 χάρη στις επεμβάσεις διεθνών στόλων, ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο που εδρεύει στην Κουάλα Λουμπούρ.

Σύμφωνα με το γραφείο αυτό, τα κρούσματα πειρατείας μειώθηκαν σε 233 κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, στο χαμηλότερο επίπεδο εννεαμήνου από το 2009.

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο αναφέρει ότι 70 επεισόδια πειρατείας αναφέρθηκαν στ’ ανοικτά των σομαλικών ακτών από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο, 199 λιγότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μόνο σε ένα πλοίο έγινε απόπειρα πειρατείας από Σομαλούς στο διάστημα από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο, ενώ κατά το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, τα κρούσματα ήσαν 36.

«Είναι καλή είδηση το ότι μειώθηκε ο αριθμός των πειρατειών αλλά δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Τα ύδατα αυτά εξακολουθούν να είναι υψηλού κινδύνου και η ναυτική παρουσία πρέπει να διατηρηθεί», δήλωσε ο διευθυντής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου Ποτενγκάλ Μουκουντάν.

Σύμφωνα με τον Μουκουντάν, σομαλοί πειρατές εξακολουθούν να κρατούν 11 πλοία για λύτρα και 167 ομήρους.
Το γραφείο αυτό εξέφρασε ανησυχίες για την αύξηση σε 34 των κρουσμάτων πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου από 30 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο παρατήρησε αύξηση των κρουσμάτων πειρατείας στις θάλασσες γύρω από το αρχιπέλαγος της Ινδονησίας με 51 τέτοια επεισόδια κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.