Η σύγκρουση στη Συρία σήμερα εισήλθε σήμερα στον 20 μήνα της, με σφοδρές μάχες να μαίνονται ανάμεσα στους αντάρτες και στις πιστές στον πρόεδρο Ασαντ δυνάμεις, χωρίς να διαφαίνεται διέξοδος στον ορίζοντα, κι ενώ η ανοικτή κρίση με τη γειτονική Τουρκία συνεχίζεται.

Οι χώρες της Δύσης ζητούν την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η Ρωσία που στηρίζει το καθεστώς της Δαμασκού δεν έχει βρει ένα πεδίο συμφωνίας. Οι προσπάθειες του διεθνούς απεσταλμένου Λαχντάρ Μπραχίμι ο οποίος πραγματοποιεί νέα περιοδεία στην περιοχή, δεν έχουν αποφέρει καρπούς.

Στη διάρκεια του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, η ΕΕ αποφάσισε σήμερα την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του καθεστώτος Ασαντ, το οποίο παρά τις διεθνείς πιέσεις, αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία και συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των τρομοκρατών, όπως αποκαλεί τους αντικαθεστωτικούς.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας -η οποία στηρίζει την εξέγερση- και του συριακού καθεστώτος είναι τεταμένες, με τις δύο χώρες να έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους στις πολιτικές πτήσεις.

Δεκαεννέα μήνες μετά την έναρξη της σύγκρουσης που ξέσπασε ύστερα από τη βίαιη καταστολή ειρηνικών λαϊκών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης, οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, προκαλώντας πολλά θύματα, μεταξύ τους γυναίκες, παιδιά και μεγάλες υλικές καταστροφές.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 33.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 15 Μαρτίου του 2011, 340.000 έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες και δύο εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και χρήζουν άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.