Μορατόριουμ στην αύξηση των φόρων στα καύσιμα, που προβλεπόταν να επιβληθεί την 1η Ιανουαρίου, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ,  προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην κρίση των «κίτρινων γιλέκων».

Η αναστολή αρκετών μηνών εφαρμογής του μέτρου θα συνοδεύεται και από άλλα μέτρα που έχουν στόχο να καθησυχάσουν τους διαδηλωτές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Τα μέτρα αποφασίστηκαν χθες στα Ηλύσια Πεδία, σε συνάντηση υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν και ο Φιλίπ θα τα παρουσιάσει στους βουλευτές του κόμματος του Γάλλου προέδρου LREM, σε σύνοδο της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Σε ερώτηση που έκανε το AFP, το πρωθυπουργικό γραφείο δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές και σημείωσε απλώς ότι ο Φιλίπ θα μιλήσει δημοσίως εντός της ημέρας. Επιβεβαίωσε παράλληλα την ματαίωση της συνάντησης που προβλεπόταν να έχει σήμερα το απόγευμα ο Γάλλος πρωθυπουργός με αντιπροσωπεία των «κίτρινων γιλέκων». Η πλειοψηφία των μελών της αντιπροσωπείας τους δήλωσε χθες ότι δεν θα μετείχαν στη συνάντηση με τον Εντουάρ Φιλίπ «για λόγους ασφαλείας», εξαιτίας απειλών που διατυπώθηκαν εναντίον τους, αν μεταβούν εκεί.

Το μορατόριουμ στην αύξηση του φόρου άνθρακα, ο οποίος θα αυξανόταν την 1η Ιανουαρίου, ήταν το κύριο αίτημα των περισσότερων αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που δέχθηκε χθες στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία ο πρωθυπουργός, όπως υπενθυμίζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η εγκατάλειψη της αύξησης των φόρων στα καύσιμα είναι το πρώτο αίτημα των «κίτρινων γιλέκων», μεταξύ των άλλων φορολογικών και μισθολογικών διεκδικήσεων που έχουν ή αυτών σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες.