Μία διαφορετική άποψη για όλα όσα λέγονται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την επίθεση διαδηλωτών στη Βεγγάζη με αφορμή την ταινία «Η αδελφότητα των μουσουλμάνων», που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Αμερικανού πρεσβευτή, διατυπώνει ο freelance δημοσιογράφος Jim Stone, με ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο.

Ο Stone υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχει καν αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη, επικαλούμενος την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στην οποία αναφέρεται πως σε όλη τη Λιβύη υπάρχει μόνο η πρεσβεία στην Τρίπολη. Συμπληρώνει πως το ίδιο φαίνεται και στο Google Maps ενώ και σύμφωνα με τη wikipedia η μοναδική διπλωματική εκπροσώπηση των ΗΠΑ στη Λιβύη είναι η πρεσβεία στην πρωτεύουσα.

Σχετικά με τις φωτογραφίες που απεικονίζουν το προξενείο να καίγεται, ο Stone γράφει πως είναι ψεύτικες αφού κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ακρίβεια της τοποθεσίας. Αφού το προξενείο δεν υπάρχει ο καθένας μπορεί να «ανεβάσει» στο διαδίκτυο ένα οποιοδήποτε κτίριο να το «βαφτίσει» προξενείο και κανείς να μη μπορεί να αποδείξει το αντίθετο, σημειώνει και το ιστολόγιο adanaklasi.blogspot.gr.

Όπως υποστηρίζει ο Jim Stone: «Πρέπει να ανησυχούμε για ότι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Μας δίνουν μια “ασημένια σφαίρα” την οποία πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε εναντίον των ΜΜΕ που προπαγανδίζουν τέτοιες ειδήσεις. Το συγκεκριμένο ψέμα είναι τόσο τεράστιο που θα πρέπει να στοχεύσουμε και να αναρωτηθούμε για την αξιοπιστία των Cnn, Fox, Abc και όποιου άλλου ΜΜΕ. Δεν πρέπει να αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη».

Προς επίρρωση της θέσης του ο Stone δημοσιεύει τις αναφορές των εφημερίδων Guardian και Daily Mail για το περιστατικό που πλαισιώνονται και από χάρτες: η κάθε εφημερίδα, τονίζει, δείχνει διαφορετική τοποθεσία του υποτιθέμενου προξενείου.

«Θα δεχόμουν το σενάριο του φόνου του πρεσβευτή αν είχε ως εξής: Ο πρεσβευτής αγόρασε ένα δικό του ιδιωτικό αυτοκίνητο, οδήγησε σε σπίτι φίλων και εκεί δέχθηκε επίθεση από τη Μοσάντ ή άλλη υπηρεσία πληροφοριών και δολοφονήθηκε. Δεν δέχομαι την επίσημη γραμμή», αναφέρει χαρακτηριστικά.