Η οικονομία, αλλά και οι… μπελάδες της προσωπικής του ζωής ήταν τα βασικά θέματα της συνέντευξης που έδωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, με αφορμή την εθνική γιορτή των Γάλλων.

Η συνέντευξη που παραχώρησε στα τηλεοπτικά δίκτυα France 2 και TF1 αποτελούσε μια παράδοση για την επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης, την οποία ο Ολάντ επανέφερε ύστερα από πέντε χρόνια.

Δύο ημέρες ύστερα από την ανακοίνωση από την μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία PSA Peugeot-Citroen για 8.000 απολύσεις, ο Ολάντ υπεραμύνθηκε του οικονομικού του προγράμματος. Χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις σχεδιαζόμενες απολύσεις και το κλείσιμο ενός εργοστασίου της εταιρίας και έκανε έκκληση για επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου.

«Το κράτος δεν θα παραμείνει θεατής», είπε ο γάλλος πρόεδρος και κατηγόρησε την εταιρία ότι σκοπίμως καθυστέρησε την ανακοίνωση για τις απολύσεις όσο βρισκόταν στην εξουσία ο προκάτοχός του Νικολά Σαρκοζί.

Η PSA απέδωσε την απόφασή της στην μείωση της ζήτησης για αυτοκίνητα από την πληγείσα από την κρίση Ευρώπη και στο υψηλό εργατικό κόστος που ισχύει στη Γαλλία.

Ο Ολάντ είπε ότι είναι «πολύ εύκολο» να κατηγορείς το υψηλό κόστος ενώ παραδέχεσαι ότι η Γαλλία «έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας».

Ο γάλλος πρόεδρος μίλησε ακόμα για πρώτη φορά δημοσίως για το σκάνδαλο που προκάλεσε η σύντροφός του Βαλερί Τριερβελέρ με μια καταχώρησή της στο Twitter. Η Τριερβελέρ έφερε σε εξαιρετικά δεινή θέση τον πρόεδρο στην διάρκεια των βουλευτικών εκλογών στέλνοντας μήνυμα συμπαράστασης σε έναν πολιτικό αντίπαλο της πρώην συντρόφου του Ολάντ και μητέρας του παιδιών του, Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Ο γιος του Ολάντ με την Ρουαγιάλ, Τομά Ολάντ, επανέφερε το θέμα στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα ασκώντας κριτική στην Τριερβελέρ σε σχόλιά του στο περιοδικό Le Point.

«Θεωρώ ότι τα ιδιωτικά ζητήματα πρέπει να λύνονται ιδιωτικά», δήλωσε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «αυτό είπα στους δικούς μου ανθρώπους».

Η Τριερβελέρ, η οποία είχε μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μετά το σκάνδαλο, βρισκόταν σήμερα το πρωί στο πλευρό του όταν εκείνος επιθεωρούσε την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης, στα Ηλύσια Πεδία.