Οι αφγανικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να βρουν τους ενόχους –Ταλιμπάν, όπως υποστηρίζουν– της εκτέλεσης με συνοπτικές διαδικασίες μιας γυναίκας ύποπτης για μοιχεία, το συγκλονιστικό βίντεο της οποίας προκάλεσε σοκ στη Δύση, έγινε σήμερα γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

«Στείλαμε την αστυνομία στην περιοχή. Αναζητούν τους υπεύθυνους (για την εκτέλεση) Ταλιμπάν», δήλωσε ο Μπασίρ Σαλάνγκι, ο κυβερνήτης της Παρουάν, της επαρχίας που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από την Καμπούλ και όπου σκοτώθηκε η νεαρή γυναίκα.

«Οι Ταλιμπάν αυτοί, ανάμεσα στους οποίους είναι ο φονιάς, διέφυγαν στα βουνά», αλλά “θα συνεχίσουμε να τους αναζητούμε μέχρι να τους συλλάβουμε», πρόσθεσε.

Η διεθνής δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) δήλωσε από την πλευρά της «έτοιμη να βοηθήσει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας στην αναζήτηση των δραστών αυτής της πράξης μίσους», δήλωσε ο διοικητής της, ο αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι «διέταξε» τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας «να μην φεισθούν προσπαθειών» για να «συλλάβουν και να τιμωρήσουν τους ενόχους».

Οι εικόνες της εκτέλεσης με σφαίρες της 22χρονης Νατζίμπα, όπως την κατονόμασαν οι αρχές, έκαναν χθες Κυριακή το γύρο του κόσμου.

Βλέπει κανείς σ’ αυτές τη γυναίκα να ακούει στωικά την καταδίκη της σε θάνατο και στη συνέχεια ένας άνδρας, ο οποίος εμφανίζεται ως ο σύζυγός της, να την πυροβολεί 13 φορές – τις τέσσερις τελευταίες το άψυχο σώμα της.

Ούτε η κυβέρνηση ούτε οι Ταλιμπάν ελέγχουν άμεσα την κοιλάδα στην οποία διαπράχθηκε ο φόνος, αφού προηγουμένως αναγνώστηκαν στίχοι του Κορανίου που καταδικάζουν τη μοιχεία, επισήμανε ο κυβερνήτης του Παρουάν.

Οι εικόνες δείχνουν ένοπλους, οι περισσότεροι από τους οποίους φαίνεται ότι ανήκουν στην εθνότητα των Παστούν, τη μεγαλύτερη της χώρας και εκείνη από την οποία αντλούν κυρίως μέλη οι Ταλιμπάν.

Πολλοί απ’ αυτούς γιορτάζουν την εκτέλεση με φωνές «Ζήτω το Ισλάμ» και «Ζήτω οι μουτζαχεντίν».

Το κινηματογραφημένο αυτό έγκλημα προκάλεσε αντιδράσεις οργής στη Δύση. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε «σοκαρισμένος και αηδιασμένος».

«Δεν ήταν δικαιοσύνη, ήταν ένας φόνος, μια φρικαλεότητα απερίγραπτης βαναυσότητας», τόνισε ο στρατηγός Άλεν, ο οποίος καταδίκασε «τις συνεχείς βιαιότητες των Ταλιμπάν σε βάρος αθώων πολιτών, ιδιαίτερα γυναικών».