Να πείσουν τη Ρωσία να προσφέρει πολιτικό άσυλο στο σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ προσπαθούν οι Δυτικοί, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη το Σάββατο στη Γενεύη πάνω στις βασικές αρχές της πολιτικής μετάβασης στη Συρία, επισημαίνει η εφημερίδα Kommersant.

«Οι δυτικές χώρες και ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέβαλαν έντονες προσπάθειες για να πείσουν τη Μόσχα να δεχτεί το σύρο ηγέτη και να του παράσχει πολιτικό άσυλο», επισημαίνει η εφημερίδα επικαλούμενη ρωσική διπλωματική πηγή. Όμως «δεν ήταν, ούτε και είναι, στα σχέδιά μας να δεχτούμε τον Άσαντ στη Ρωσία», τόνισε η ίδια πηγή.

Από την πλευρά της, δυτική διπλωματική πηγή δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε διέψευσε στην εφημερίδα τις πληροφορίες για την επίμονη πρόταση που έγινε στη Μόσχα.

Το Σάββατο στη Γενεύη, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Τουρκία και οι χώρες που εκπροσωπούν τον Αραβικό Σύνδεσμο συμφώνησαν στις αρχές μια μετάβασης στη Συρία.

Ακόμα και αν το όνομα του σύρου προέδρου δεν υπάρχει στη συμφωνία αυτή, στο κείμενο τονίζεται πως οι Σύροι θα αποφασίσουν για το μέλλον τους και πως «δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να του επιτρέψουν να συνεχίσει» να παραμένει στην εξουσία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αμερικανικής διπλωματίας Βικτόρια Νούλαντ.

Οι ΗΠΑ ερμηνεύουν το κείμενο αυτό ως μια άμεση συμφωνία της Μόσχας για την αποχώρηση του Άσαντ, υπογραμμίζει η Kommersant. Ο σύρος πρόεδρος για πρώτη φορά άφησε να εννοηθεί, σε συνέντευξή του χθες στην τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, πως είναι πρόθυμος να εγκαταλείψει την εξουσία, αν αυτό μπορεί να οδηγήσει στη διευθέτηση της κρίσης.