Σε κλίμα συγκίνησης και με τη βοήθεια ραδιοτηλεφώνου οι 33 μεταλλωρύχοι της Χιλής που παραμένουν παγιδευμένοι σε βάθος 700 μέτρων συνομίλησαν για πρώτη φορά με τις οικογένειές τους.

Μόλις για ένα λεπτό ο κάθε μεταλλωρύχος μίλησε με ένα συγγενικό του πρόσωπο ενώ οι 33 παραμένουν παγιδευμένοι εδώ και 27 ημέρες σε βάθος 700 μέτρων περιμένοντας να απεγκλωβιστούν, μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει τρεις με τέσσερις μήνες.

«Ανάμικτα» ήταν τα συναισθήματα που προκλήθηκαν στις οικογένειες των μεταλλωρύχων, που αγωνιούν περιμένοντας έξω από το ορυχείο. «Ήταν μία σύντομη, όμορφη, συνομιλία, όπως αυτές που έχουμε ανάγκη για να καθησυχάσουμε», τόνισε η Τζέσικα Κορτές, συζύγου του Βίκτορ Σαμόρα.

«Το ν’ ακούω τη φωνή του ήταν μία ανακούφιση για την ψυχή μου», τόνισε η Τζέσικα Τσίγιε, έπειτα από την συνομιλία της με τον σύζυγό της Ντάριο, ενώ η Αντενόρ Μπάριος, δήλωσε μετά την επαφή με τον άνδρα της Κάρλος: «τον βρήκα πολύ δυνατό και πλήρως αποφασισμένο. Μία δυνατή και καθαρή φωνή, συγκινήθηκα», τόνισε.

Είναι η πρώτη φορά που οι συγγενείς των μεταλλωρύχων είχαν άμεση επαφή μαζύ τους, έπειτα από την καθίζηση που τους παγίδευσε στις στοές στις 5 Αυγούστου. Μετά τον εντοπισμό τους, έπειτα από έρευνες 17 ημερών, οι μεταλλωρύχοι είχαν καταφέρει έως χθες να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο με γραπτά μηνύματα και με εικόνες καταγεγραμμένες από βιντεοκάμερες