Η εξαφάνιση του 6χρονου Ιταν Πατζ 33 χρόνια πριν, μέρα μεσημέρι στο Μανχάταν, έσπειρε το φόβο της απαγωγής στις οικογένειες και εγκαινίασε μία νέα πρακτική στο κυνήγι των υπόπτων: την εμφάνιση φωτογραφιών από παιδιά που αγνοούνται στις συσκευασίες γάλακτος.

Ακολούθησε το σύστημα εντοπισμού Amber Alert και οι φωτογραφίες σε κουτιά πίτσας.

Ο ξανθούλης με τα γαλάζια μάτια εξαφανίστηκε στις 25 Μαΐου του 1979, όταν οι γονείς του μετά από κλάματα τον άφησαν – για πρώτη φορά – να περπατήσει μόνος του ως τη στάση του σχολικού λεωφορείου.

Τρεις δεκαετίες αργότερα η οικογένεια Πατζ ζει ακόμα στο ίδιο διαμέρισμα στο Κάτω Μανχάταν και διατηρεί τον ίδιο αριθμό τηλεφώνου που είχε όταν εξαφανίστηκε ο βενιαμίν τους, επειδή ο Ίταν τον θυμόταν απ’εξω.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» οι Αρχές άνοιξαν και πάλι την υπόθεση κάνοντας έρευνες στο υπόγειο ενός 75χρονου άνδρα ο οποίος είχε θεωρηθεί βασικός ύποπτος. Το νέο στοιχείο στην υπόθεση είναι η κατάθεση της πρώην συζύγου του, η οποία δήλωσε στο FBI ότι χώρισαν το 1986 όταν έμαθε ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά την ανιψιά της. Η υπόθεση που καθιέρωσε την 25η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών εξακολουθεί να στοιχειώνει την Αμερική.