Ανησυχία για την κατάσταση της υγείας των τριών Θιβετιανών απεργών πείνας που διαμαρτύρονται μπροστά από την έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, με στόχο τους η κοινή γνώμη και η διεθνής κοινότητα να ενημερωθούν καλύτερα για την κατάσταση στην κινεζική επαρχία του Θιβέτ, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

«Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, όλοι οι λαοί μπορούν να διαδηλώνουν με ειρηνικό τρόπο. Όμως ο ΓΓ είναι πολύ ανήσυχος για την κατάσταση της υγείας των τριών απεργών πείνας» δήλωσε σήμερα στα ΜΜΕ ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι.

Οι απεργοί πείνας βρίσκονται στην τέταρτη εβδομάδα της διαμαρτυρίας τους.

Πρόθεσή τους είναι να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στο ότι η προ τετραετίας λαϊκή εξέγερση στη Λάσα καταπνίγηκε στο αίμα, ενώ εξαπλώθηκε και σε άλλες θιβετιανές πόλεις.

Τους τελευταίους μήνες, συνολικά 28 Θιβετιανοί έχουν αυτοπυρποληθεί ή έχουν προσπαθήσει να αυτοπυρποληθούν. Εξ αυτών έχουν χάσει τη ζωή 19.

Το αίτημα που προβάλλουν, είναι να δοθεί κινεζική άδεια στον εξόριστο πνευματικό ηγέτη Δαλάι Λάμα να επιστρέψει στο Θιβέτ.

Ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ, Ιβάν Σιμόνοβιτς έκανε μια συνάντηση με μέλη του Κογκρέσου των Νέων του Θιβέτ αργά χθες Τρίτη, δήλωσε ο κ. Νεσίρκι. Η οργάνωση αυτή αντιπροσωπεύει τους τρείς Θιβετιανούς απεργούς πείνας στη Νέα Υόρκη.