Σημαντικό ρόλος τις συνομιλίες των Συντηρητικών της Άνγκελα Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα διαδραματίσουν οι ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και κορυφαίος στέλεχος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι στηρίζει το αίτημα του Μακρόν για ξεχωριστό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη.

«Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε περισσότερο στο μέλλον μας» δήλωσε ο Γκάμπριελ στις εφημερίδες του γερμανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke και τη γαλλική εφημερίδα Ouest-France, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο Γκάμπριελ χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές» για τις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία τις προτάσεις του Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ δήλωσε «ενθουσιασμένος» με τη βασική ιδέα του Μακρόν να ενδυναμωθεί η ΕΕ και να καταστεί παγκόσμιος παίκτης.

Ο Γκάμπριελ κάλεσε επίσης την ΕΕ να υιοθετήσει προγράμματα που θα ενθαρρύνουν κοινότητες σε φτωχότερα κράτη-μέλη να δέχονται περισσότερους μετανάστες, μέσω της παροχής οικονομικής βοήθειας.

Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία πρόκειται να ξεκινήσουν στις 7 Ιανουαρίου.