Η αρχαιοακουστική είναι μια σχετικά άγνωστη επιστήμη, που όμως υπάρχει πιθανότητα να μπορεί να δώσει την απάντηση στο μυστήριο της κατασκευής του Στόουνχετζ στη Βρετανία.

Όπως υποστηρίζει ο αμερικανός ερευνητής της αρχαιοακουστικής, Στίβεν Γουόλερ η μουσική μπορεί να αποτέλεσε έμπνευση για το σχεδιασμό του διάσημου λίθινου μνημείου.

Σύμφωνα με τη θεωρία που παρουσίασε στο πλαίσιο συνεδρίου για την Εξέλιξη της Επιστήμης στο Βανκούβερ του Καναδά, οι αρχαίοι κάτοικοι της Αγγλίας, δεν αποκλείεται να στήριξαν την κατασκευή στον τρόπο που αντιλαμβανόντουσαν τον ήχο.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, ο επιστήμονας παρουσίασε πώς δύο φλογέρες που παίζουν στο ύπαιθρο, μπορούν να παράξουν μια ηχητική ψευδαίσθηση που μοιάζει με τη θέση και την τοποθέτηση των βράχων αυτών στο χώρο.

«Ο ήχος αυτός δημιουργούσε ένα ακουστικό πεδίο, όπου σε κάποια σημεία της περιοχής μπορεί κανείς να ακούσει πιο δυνατά ή πιο χαμηλόφωνα τον συγκεκριμένο ήχο… Αν το αποτυπώσουμε νοητικά αυτό, διαμορφώνεται ένας σχηματισμός σαν το Στόουνχετζ», υποστήριξε.