Ένας ασημένιος δίσκος, που δωρίθηκε στον Αδόλφο Χίτλερ για τα 50α του γενέθλια, αναμένεται να αγγίξει τις 1.000 αγγλικές λίρες σε δημοπρασία, που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στο Μπρίστολ.

Ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του Χίτλερ, Άλμπερτ Σπερ, δώρισε τον ασημένιο δίσκο στον Γερμανό ηγέτη, εν καιρώ πολέμου, ο οποίος νωρίτερα είχε παρελάσει στο κέντρο του Βερολίνου μπροστά από εκατοντάδες Γερμανούς, σε έντονα πανηγυρικό κλίμα.

Ο δίσκος αποτελεί μέρος ενός σετ σερβίτσιου 3.000 κομματιών, ειδική παραγγελία του Σπερ, και είναι χαραγμένο με τον ναζιστικό αετό και με τα αρχικά του Χίτλερ.

Η 20η Απριλίου του 1939, σηματοδοτεί την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία και έξι μήνες αργότερα αρχίζει ο καταστροφικός πόλεμος που θα κρατήσει την ανθρωπότητα σε κρίση για πέντε ολόκληρα χρόνια.

Ο Γερμανός ηγέτης παρέλαυνε σε αυτοκινητοπομπή με 50 λευκές λιμουζίνες και με 50.000 στρατιώτες, στο Βερολίνο. Τον πλησίασε ο Σπερ και του παρέδωσε τον ασημένιο δίσκο. Λίγο αργότερα, ο Χίτλερ έχρησε τον Σπερ υπουργό εξοπλισμού του γερμανικού κράτους.

Πολλά προσωπικά αντικείμενα του Χίτλερ έχουν δημοπρατηθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

Χάλκινο τμήμα του γραφείου του Χίτλερ, χαραγμένο με την επιγραφή «ΑΧ», καθώς και με τον ναζιστικό αετό και σβάστικα, πωλήθηκε το περασμένο Δεκέμβρη για 423.000 δολάρια. Ο ηγέτης των Ναζί είχε χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο γραφείο για να υπογράψει το Σύμφωνο του Μονάχου.

Τα πρώτα έργα τέχνης του Αδόλφου Χίτλερ έχουν επίσης βγει στο σφυρί.

Η «Νυχτερινή Θάλασσα», μια μελαγχολική θαλασσογραφία του 1913, έχει τεθεί προς πώληση σε δημοπρασία της Σλοβακίας, με αρχικό κόστος περισσότερο από 10.000 αγγλικές λίρες.

Ένας άλλος πίνακας του Χίτλερ, που χρονολογείται στο 1915, πωλήθηκε, το περασμένο μήνα, από τον ίδιο οίκο, για 10.200 λίρες.

Ένα λινό του Χίτλερ, κεντημένο με το έμβλημα του Τρίτου Ράιχ, τη σβάστικα και τα αρχικά «ΑΧ», πωλήθηκε το προηγούμενο μήνα για 2.000 λίρες.