Πιέσεις δέχεται ο Ρούπερτ Μέρντοχ μετά τη σύλληψη στελεχών της εφημερίδας Sun στο πλαίσιο των ερευνών για παράνομες πρακτικές συλλογής ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένης της δωροδοκίας αστυνομικών.

Τον περασμένο χρόνο ο Μέρντοχ έκλεισε την εβδομαδιαία ταμπλόιντ εφημερίδα «News of the World» μετά τις κατηγορίες ότι δημοσιογράφοι της είχαν παγιδεύσει το κινητό τηλέφωνο μιας δολοφονημένης μαθήτριας, οι οποίες προκάλεσαν κοινωνική κατακραυγή. Οι διαφημιστές ακύρωσαν συμβόλαια με την εφημερίδα και ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις δημοσιογραφικές πρακτικές.

Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης πρόκειται να μεταβεί στο Λονδίνο μέσα στην εβδομάδα για να αντιμετωπίσει ένα ακόμα σκάνδαλο στην αυτοκρατορία του, αλλά ενδέχεται να χειριστεί το θέμα της Sun με διαφορετικό τρόπο δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει διαστάσεις.

Η αστυνομία συνέλαβε εννέα εργαζόμενους και πρώην εργαζόμενους της εφημερίδας τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Εκτός από τους εργαζόμενους στη Sun που έχουν συλληφθεί, στην υπόθεση εμπλέκεται και ένας υπάλληλος του υπουργείου Άμυνας και ένα μέλος των ενόπλων δυνάμεων.

Σε αντίθεση με την έντονη αντίδραση που είχε αναφορικά με το σκάνδαλο στη News of the World το περασμένο καλοκαίρι ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για τα μέσα ενημέρωσης Τζέρεμι Χαντ, μιλώντας στο BBC εξήρε χθες τον Μέρντοχ γιατί με το δορυφορικό δίκτυό του Sky αύξησε τον πλουραλισμό των βρετανικών μέσων ενημέρωσης. Εξήρε επίσης και τις εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της News of the World, γιατί αποκάλυψε εγκληματίες και έφερε πολιτικούς ενώπιον των ευθυνών τους.