Παρουσία του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, που υποσχέθηκε κάθε βοήθεια στους παθόντες, υπουργών, βουλευτών και άλλων επισήμων έγινε σήμερα στο κοιμητήριο του Μπίσερ η κηδεία των τεσσάρων θυμάτων της πρόσφατης πλημμύρας που κατάστρεψε το χωριό της νοτιοανατολικής Βουλγαρίας, το πρωί της Δευτέρας, όταν έσπασε το φράγμα παρακείμενης τεχνητής λίμνης.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα θύματα θα αυξηθούν, καθώς αγνοείται ηλικιωμένο ανδρόγυνο, παρά τις συνεχείς προσπάθειες εντοπισμό του από τα σωστικά συνεργεία.

Στα οχτώ επιβεβαιωμένα θύματα της περιφέρειας του Χάσκοβο προστέθηκαν και δύο άνδρες, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στα νερά της φουρτουνιασμένης Μαύρης Θάλασσας, όπου ισχυροί βοριάδες «σήκωσαν» χθες κύματα, που παρόμοια είχαν να δουν οι ψαράδες της περιοχής εδώ και δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας, νεαρός άνδρας εθεάθη να παρασύρεται από τα πελώρια κύματα, ύψους 3-7 μέτρων, από την προκυμαία στο Μπουργκάς, όπου είχε βρεθεί για άγνωστους λόγους, κατά τις 6 χθες το βράδυ.

Η σορός ενός ακόμη άνδρα, αγνώστων στοιχείων, εντοπίστηκε στη θάλασσα κοντά στην παραλία του άλλου μεγάλου λιμανιού της Βουλγαρίας, της Βάρνα, ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές της πόλης.

Στο μεταξύ, νέο κύμα πολικού ψύχους πλήττει από το πρωί τη βόρεια Βουλγαρία, όπου ο υδράργυρος «έπεσε» τη νύχτα ως και τους -28 βαθμούς Κελσίου, στις πόλεις Βίντιν και Κνεζά.

Παρόλο που η κατάσταση στο οδικό δίκτυο σταδιακά εξομαλύνεται (πλην των περιοχών Σιλίστρα, Ντόμπριτς κ.α.) σε διάφορα ορεινά σημεία της Ροδόπης παραμένουν αποκλεισμένα χωριά από τα χιόνια. Επίσης, δεν έχουν λυθεί εντελώς τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την παροχή πόσιμου νερού στην περιφέρεια Χάσκοβο και αλλού.

Το κρύο «πάγωσε» τη χώρα, με αποτέλεσμα να ανακόψει και τις πλημμύρες, καθώς και τον κίνδυνο υπερχείλισης των φραγμάτων.

Σε άσχημη, κατά τον ίδιο, κατάσταση είναι και τα αναχώματα στο Δούναβη, η στάθμη του οποίου αναμένεται να «φουσκώσει» σημαντικά, όταν αρχίσουν να λιώνουν τα χιόνια στην Ευρώπη, την άνοιξη.

Προς το παρόν, τα νερά στο Δούναβη έχουν παγώσει σε μεγάλο μέρος της επιφάνειας του διασυνοριακού ποταμού, διακόπτοντας εντελώς τη ναυσιπλοΐα στο βουλγαρικό τμήμα του.