Η οικονομία της Αυστραλίας είναι περισσότερο ευάλωτη από κάθε άλλη φορά, λόγω των λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης Γκίλαρντ, η οποία και επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη που έκαναν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια.

Την παραπάνω προειδοποίηση έκανε ο πρώην σύμβουλος της Αποθεματικής Τράπεζας Αυστραλίας, καθηγητής, Warwick Mckibbin αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε διάφορους τομείς της οικονομίας, επικεντρώνοντας όλη της την προσοχή στην αναδιανομή του πλούτου, την οριοθέτηση των εργασιακών σχέσεων και την προώθηση αναποτελεσματικών οικολογικών πολιτικών.

Κριτική κατά της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής άσκησε και για τον τρόπο που η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο για την απόκτηση του ευρυζωνικού διαδικτύου Broadband, τονίζοντας ότι δεν έγινε πραγματική αξιολόγηση για το πόσο τελικά θα κοστίσει και θα πόσο θα είναι μακροπρόθεσμα το κέρδος της χώρας.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τhe Australian Finance Review», ο γνωστός και παγκόσμια αναγνωρισμένος οικονομολόγος, σημειώνει με έμφαση ότι ‘η Αυστραλία ακολουθεί κατά πόδας το ευρωπαϊκό μοντέλο».

Το άρθρο γράφτηκε έξι μήνες μετά την αποχώρηση του καθηγητή Mckibbin, από το συμβούλιο της Αποθεματικής Τράπεζας όταν ο Θησαυροφύλακας Γουάιν Σαουάν αρνήθηκε να ανανεώσει το συμβόλαιο συνεργασίας του με την τράπεζα.