Ο Λευκός Οίκος προσπέρασε την έκκληση της Ρωσίας για «έναν διάλογο» ανάμεσα σε όλες τις δυνάμεις που δρουν στη Συρία, τονίζοντας πως ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ τον έχει αρνηθεί, πνίγοντας στο αίμα την εξέγερση κατά του καθεστώτος του.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, που χθες είχε επισκεφθεί τη Δαμασκό, τόνισε πως οι προσπάθειες για να τερματισθεί η βία θα πρέπει να συνοδευθούν και από έναν διάλογο ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

Ερωτηθείς για τις δυνατότητες ενός τέτοιου διαλόγου, ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως «το καθεστώς Άσαντ είχε την ευκαιρία του διαλόγου με την αντιπολίτευση, με τους Σύρους που αξίωναν μία ειρηνική (δημοκρατική) μετάβαση».

Εν τούτοις, «αντί να αδράξει την ευκαιρία τούτη, ο Άσαντ κατέπνιξε με ωμότητα τον ίδιο του τον λαό. Και η καταστολή τούτη συνεχίζεται ως αυτήν την ώρα. Δεν πιστεύουμε πως ο διάλογος είναι ακόμη πιθανός. Ο Άσαντ έκανε την επιλογή του. Και το αποτέλεσμα, το φρικιαστικό αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι πως πολλοί Σύροι, μεταξύ τους και παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους», τόνισε ο εκπρόσωπος Τζέι Κάρνεϊ.

«Όσον αφορά την επίσκεψη του Λαβρόφ στη Συρία, ο στόχος της δεν ήταν σαφής. Εκείνο που είναι προφανές είναι πως η Ρωσία δεν έχει τίποτε άλλο να κερδίσει, τασσόμενη στο πλευρό του καθεστώτος Άσαντ, παρά να αποξενωθεί από τους Σύρους», τόνισε ο Κάρνεϊ στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.