Για παράνομες «πολιτικές δραστηριότητες» κατηγόρησαν αιγύπτιοι δικαστές αιγυπτιακές και ξένες, κυρίως αμερικανικές, μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Αυτές οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ενήργησαν «χωρίς έγκριση για να έχουν καθαρά πολιτικές δραστηριότητες, οι οποίες δεν έχουν σχέση με δραστηριότητες που απευθύνονται στην κοινωνία» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Σάμεντ Αμπού Ζέιντ, ένας από τους δικαστές που είχαν επιφορτιστεί με την έρευνα.

Οι αρχές πραγματοποίησαν έρευνες στα γραφεία των οργανώσεων αυτών και απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα σε ορισμένους από τους υπαλλήλους τους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και Αμερικανοί, οι οποίοι μπορεί να δικαστούν.

Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη ανακοίνωσε στις 5 Φεβρουαρίου ότι οι υποθέσεις 44 εργαζομένων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων βρίσκονται Αιγύπτιοι, 19 Αμερικανοί, Γερμανοί, Νορβηγοί, Σέρβοι, Ιορδανοί και Παλαιστίνιοι παραπέμφθηκαν στο ποινικό δικαστήριο του Καΐρου ενόψει μιας δικαστικής διαδικασίας για την οποία δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, οι οποίες προσφέρουν ετησίως βοήθεια 1,3 δισ. δολαρίων στον αιγυπτιακό στρατό, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ πριν από ένα έτος.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει να την επηρεάσει η βοήθεια που λαμβάνει ώστε να υποχωρήσει όσον αφορά την έρευνά της για τις μη κυβερνητικές αυτές οργανώσεις και τις οργανώσεις υπέρ της δημοκρατίας που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.

Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι το θέμα αυτό αφορά τις δικαστικές αρχές της χώρας και ότι οι χρηματοδοτούμενες από τις ΗΠΑ, όπως και οι άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, ερευνώνται για τυχόν παραβιάσεις της αιγυπτιακής νομοθεσίας.

«Η Αίγυπτος θα εφαρμόσει το νόμο στην περίπτωση των μη κυβερνητικών οργανώσεων και δεν θα υποχωρήσει λόγω της βοήθειας ή άλλων λόγων» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αιγύπτιος πρωθυπουργός, Καμάλ Γκανζούρι.