Μακρύ βλέπει ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας τον δρόμο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στα θέματα της χώρας, για να προχωρήσει η επόμενη φάση των συνομιλιών για το Brexit.

Τα μελλοντικά χερσαία σύνορα ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας είναι ένα από τα τρία θέματα -μαζί με το λογαριασμό του Brexit και την προστασία των δικαιωμάτων των απόδημων- που θέλουν οι Βρυξέλλες να έχουν επιλυθεί σε γενικές γραμμές πριν αποφασίσουν να δώσουν τον Δεκέμβριο το ‘πράσινο φως’ για να προχωρήσουν οι συνομιλίες στο θέμα των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων.

«Πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μεταξύ των δύο ομάδων διαπραγμάτευσης, προκειμένου να είναι σε θέση να δώσουν αξιόπιστες απαντήσεις και επαρκή πρόοδο σε ό,τι αφορά τα ιρλανδικά σύνορα πριν να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη Φάση ΙΙ», δήλωσε ο Σάιμον Κόβενι στο ιρλανδικό κρατικό δίκτυο RTE, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ενώ χαιρετίζουμε τη γλώσσα από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες βορρά – νότου… ανέκαθεν υπήρχε ένας σκεπτικισμός για το πώς θα φθάσουμε εκεί στο πλαίσιο της βρετανικής προσέγγισης στο Brexit συνολικά», συμπλήρωσε.

Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει καλέσει τη Μεγάλη Βρετανία να κάνει περισσότερα από το να υπόσχεται απλώς ότι δεν θα επιστρέψει ένα «σκληρό» σύνορο μεταξύ της ίδιας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Κόβενι τόνισε ότι χαιρετίζει το γεγονός πως η ομάδα δράσης της ΕΕ για το Brexit εξέδωσε αυτή την εβδομάδα ένα έγγραφο εργασίας, που καθιστά σαφές ότι η θέση της ΕΕ για τα ιρλανδικά σύνορα είναι η ίδια με αυτή της ιρλανδικής κυβέρνησης σε αυτό το θέμα. «Αυτό που είναι τώρα ενθαρρυντικό, είναι ότι η ομάδα δράσης βρίσκεται σε απόλυτο συγχρονισμό και συμφωνία με την ιρλανδική κυβέρνηση», σημείωσε όταν ρωτήθηκε για το έγγραφο.

Ο Κόβενι επισήμανε ότι η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι τα προβλήματα της Ιρλανδίας είναι και προβλήματα της Ευρώπης και ότι δεν προβλέπει μία κατάσταση όπου η χώρα του θα χρειαστεί να κάνει χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας για να υπεραμυνθεί της θέσης της. «Το να μιλάμε για μεμονωμένες χώρες που χρησιμοποιούν το βέτο ή μπλοκάρουν πράγματα, δεν νομίζω ότι βοηθά σε αυτή τη φάση», είπε.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters αυτήν την εβδομάδα ότι ο βραδύς ρυθμός των συνομιλιών για το διαζύγιο αυξάνει την πιθανότητα οι ηγέτες της ΕΕ να αρνηθούν και πάλι τον επόμενο μήνα να ανοίξουν τις εμπορικές συνομιλίες.