Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη ενός σχεδίου δράσης για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της διείσδυσης των Ταλιμπάν στις τάξεις του αφγανικού στρατού, μετά το επεισόδιο του θανάτου τεσσάρων γάλλων στρατιωτών.

«Θα ζητήσουμε από τις αφγανικές στρατιωτικές αρχές να θέσουν σε λειτουργία ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της διείσδυσης και να το κάνουν γρήγορα, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, έπειτα από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των 28 κρατών-μελών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον κ. Ράσμουσεν, η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη έπειτα από αίτημα του γάλλου υπουργού Άμυνας, Ζεράρ Λονγκέ εξαιτίας του θανάτου των τεσσάρων γάλλων στρατιωτών στις 20 Ιανουαρίου.

Ο γενικός γραμματέας ανέφερε ακόμη ότι είχαν ήδη ληφθεί αρκετά μέτρα τα τελευταία χρόνια για να περιοριστεί ο κίνδυνος τέτοιων επιθέσεων, στις οποίες οφείλεται περίπου το 6% των απωλειών της διεθνούς συμμαχίας, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του ΝΑΤΟ.

Έχουν αναφερθεί περίπου σαράντα τέτοια επεισόδια μέσα σε τέσσερα χρόνια, εξ αυτών 18 σημειώθηκαν το 2011, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας.