Είκοσι άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη Συρία, από τα πυρά που άνοιξαν οι δυνάμεις ασφαλείας εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν κατά του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Ανάμεσά στους νεκρούς είναι και εννέα στρατιώτες, που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια συγκρούσεων με λιποτάκτες, όπως ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οκτώ στρατιώτες του τακτικού στρατού σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με ομάδες λιποτακτών στις περιοχές Καφάρχαμς και Νάουα, της επαρχίας Ντεράα, όπου ένας ακόμη στρατιώτης είχε χάσει τη ζωή του σήμερα το πρωί» επισημαίνει η οργάνωση.

Εξάλλου 11 άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν σε όλη τη χώρα και δεκάδες τραυματίστηκαν κυρίως από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Η πλειοψηφία αυτών σκοτώθηκε στη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων σε πολλές συριακές πόλεις που πραγματοποιήθηκαν για να τιμηθεί η 30η επέτειος από τη σφαγή στη Χάμα το 1982, με το σύνθημα «Χάμα, συγχώρεσέ μας» σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο και τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού.

Στο μεταξύ η Ρωσία επανέλαβε σήμερα ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει με την παρούσα μορφή του το νέο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, παρά τις αλλαγές που αποφασίστηκαν χθες, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γκενάντι Γκατίλοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Ο Γκατίλοφ δεν διευκρίνισε αν η Ρωσία θα ασκήσει βέτο στην απόφαση ή αν θα απέχει από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Λάβαμε το κείμενο. Κάποιες από τις ανησυχίες μας και τις ανησυχίες όσων συμφωνούν με εμάς έχουν ληφθεί υπόψη, όμως παρόλα αυτά δεν είναι αρκετό για εμάς ώστε να μπορούμε να το υποστηρίξουμε στην παρούσα μορφή του» δήλωσε ο Γκατίλοφ.

Νωρίτερα πάντως η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξη» πως η Ρωσία θα υποστηρίξει το νέο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, αναμένεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία αργότερα μέσα στην ημέρα με τον ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ, με την ελπίδα να πείσει τη Ρωσία να υιοθετήσει το νέο σχέδιο απόφασης.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» δήλωσε ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Στο νέο σχέδιο απόφασης για τη Συρία το Συμβούλιο Ασφαλείας έκανε ορισμένες παραχωρήσεις στη Ρωσία, αφαιρώντας κάθε ρητή αναφορά στην απαίτηση να αποχωρήσει από την εξουσία ο Άσαντ, ενώ δεν αναφέρει τίποτε για επιβολή εμπάργκο στα όπλα, ούτε για νέες κυρώσεις. Παρόλα αυτά επισημαίνει ότι «υποστηρίζει πλήρως την απόφαση της 22ας Ιανουαρίου του Αραβικού Συνδέσμου για τη διευκόλυνση μίας πολιτικής μετάβασης της οποίας θα ηγηθούν οι ίδιοι οι Σύροι».

Ο Γκατίλοφ πρόσθεσε ότι δεν προβλέπεται να γίνει ψηφοφορία για το κείμενο αυτό μέσα στις προσεχείς ημέρες.