Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να μείνει προσηλωμένο στο συμφωνημένο σχέδιο ολοκλήρωσης των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν έως το τέλος του 2014, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ενώ κάθε αλλαγή στον προγραμματισμό θα πρέπει να γίνει με συντονισμό των συμμάχων.

Ο Ράσμουσεν έκανε τις δηλώσεις αυτές ενόψει της συνόδου των υπουργών Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και αναφερόταν σε ανακοίνωση των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία πρόθεση της Αμερικής είναι να τερματίσει τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν πριν το τέλος του 2013.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στο τέλος του 2010 σε ένα χρονοδιάγραμμα για το Αφγανιστάν, σύμφωνα με το οποίο θα μεταβιβαστεί σταδιακά η εποπτεία της ασφάλειας στη χώρα έως το τέλος του 2014. «Η απόφαση και ο οδικός αυτός χάρτης ισχύουν ακόμα», τόνισε ο Ράσμουσεν.

Αλλά, τόνισε, η διαδικασία μεταβίβασης προβλέπει την παράδοση του τελευταίου τμήματος του Αφγανιστάν έως τα μέσα του 2013.

«Από εκείνη την ώρα, οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας θα έχουν τον έλεγχο της χώρας και ο ρόλος των στρατευμάτων μας θα αρχίσει σταδιακά να αλλάζει από επιχειρησιακός σε υποστηρικτικός. Ως προς αυτό δεν υπάρχει τίποτα καινούριο. Ασφαλώς είναι κρίσιμο η αλλαγή αυτή των ρόλων να γίνει με συντονισμένο τρόπο», είπε ο Ράσμουσεν.

Η Γαλλία έχει ήδη ανακοινώσει πως σκοπεύει να τερματίσει τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν έως το τέλος του 2013.