Δεν αναμένεται σύντομα επιστροφή του Καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν στην Ισπανία, όπως ξεκαθάρισε ο δικηγόρος του, ενώ αύριο έχει κληθεί να παρουσιαστεί ενώπιον ισπανικού δικαστηρίου.

«Δεν μου το έχει πει, αλλά με δεδομένη την κατάσταση δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψει στην Ισπανία τις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε ο Πολ Μπέκερτ. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Καταλονίας, που έχει πλέον καθαιρεθεί από την ισπανική κυβέρνηση, βρίσκεται στο Βέλγιο, από όπου έκανε χθες δηλώσεις.

Το Ανώτερο Δικαστήριο έχει κλητεύσει τον Πουτζντεμόν και 13 από τους καθαιρεθέντες υπουργούς της Καταλονίας να παρουσιαστούν ενώπιόν του αύριο και μεθαύριο. Ο γενικός εισαγγελέας έχει ζητήσει να τους ασκηθεί δίωξη για στάση και αποσχιστική δράση. Στη συνέχεια δικαστής θα αποφασίσει αν θα ζητήσει την προφυλάκισή τους.

Σε περίπτωση που ο Πουτζντεμόν δεν εμφανιστεί στο δικαστήριο, δεν αποκλείεται να εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του. Ο ίδιος έχει τονίσει ότι θα επιστρέψει στην Ισπανία μόνο αν του δοθούν «εγγυήσεις» από την ισπανική κυβέρνηση.