Με μη επανδρωμένα μικρά αεροσκάφη γίνεται η διανομή τροφίμων στους κατοίκους μιας πόλης της Ιαπωνίας, η οποία καταστράφηκε από την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, το 2011.

Στους κατοίκους επιτράπηκε να επιστρέψουν πέρσι στην περιοχή της Μιναμισόμα, όμως η πρόσβαση σε τρόφιμα και προμήθειες είναι δύσκολη. Έτσι, ένα κατάστημα συνεργάστηκε με εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου κι αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε για πρώτη φορά τη διανομή τροφίμων με drone στην περιοχή Οντάκα της Μιναμισόμα, όπου ζουν κυρίως ηλικιωμένοι.

Η περιοχή βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα όπου σημειώθηκε η πυρηνική καταστροφή του 2011, μετά τον ισχυρό σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι που ακολούθησε.

Οι κάτοικοι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω φόβων για διαρροή ραδιενέργειας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ήρε την εντολή εκκένωσης τον Οκτώβριο του 2016 και επέτρεψε στους κατοίκους να επιστρέψουν. Όμως το εμπόριο δεν επέστρεψε μαζί τους.

Η υπηρεσία διανομής τροφίμων με drone σχεδιάστηκε για να λύσει αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Οι καταναλωτές μπορούν να παραγγείλουν για παράδειγμα φαγητό και είδη σπιτιού ενώ το drone μπορεί να μεταφέρει βάρος έως 2 κιλά.

Η υπηρεσία θα λειτουργήσει πιλοτικά για έξι μήνες.