Σιαμαία αγόρια ενωμένα στο κεφάλι διαχώρισαν οι χειρουργοί στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Δελχί. Οι δίχρονοι Jaga και Kalia έμειναν στο χειρουργείο για 16 ώρες και πλέον νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Όπως μεταδίδει το BBC, ομάδα τριάντα γιατρών συμμετείχε στην επέμβαση- την πρώτη του είδους της στην Ινδία- σε κρατικό νοσοκομείο.

Τα αγόρια γεννήθηκαν με κοινά τα αγγεία και τον εγκεφαλικό ιστό, κάτι τόσο σπάνιο που καταγράφεται σε μία κάθε τρία εκατομμύρια γεννήσεις.

qojtludj

«Οι επόμενες 18 ημέρες θα είναι πολύ κρίσιμες για να δούμε κατά πόσο ήταν επιτυχής η επέμβαση» δήλωσε ο διευθυντής του All India Institute of Medical Sciences Randeep Guleria.

Τα δίδυμα είχαν ήδη διαψεύσει όλα τα προγνωστικά και πριν την επέμβαση: το 50% των περιστατικών σαν το δικό τους πεθαίνει το αργότερο 24 ώρες μετά τη γέννα.

«Και τα δύο παιδιά έχουν ζητήματα υγείας. Ο Jaga με την καρδιά του και ο Kalia με το ήπαρ» περιέγραψε ο νευροχειρουργός. «Παρότι αρχικά ο Jaga ήταν ο πιο υγιής από τους δύο, τώρα η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί. Ο Kalia είναι καλύτερα» πρόσθεσε.

Οι γιατροί λένε πως το πιο δύσκολο, μετά τον διαχωρισμό των αγοριών, ήταν να καλυφθεί με δέρμα το κεφάλι και των δύο παιδιών, αφού η επέμβαση τους είχε αφήσει μεγάλες «τρύπες».

«Εάν τα καταφέρουν, το επόμενο βήμα θα είναι η αναδόμηση των κρανίων τους» εξήγησε ο πλαστικός χειρουργός.

Τα αγόρια είχαν μπει στο χειρουργείο και τον Αύγουστο, κι αυτό για να βρεθεί λύση στις κοινές φλέβες τους που μετέφεραν το αίμα από τον εγκέφαλο στην καρδιά.

qnj5j8a0