Σκληρή στάση υιοθετεί η ισπανική κυβέρνηση απέναντι στην Καταλονία μετά την εκπνοή και του δεύτερου τελεσιγράφου προς τον Κάρλες Πουτζντεμόν να αποσύρει τα περί ανεξαρτησίας της περιφέρειας αυτής.

Το γραφείο του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε σήμερα πως η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει το Σάββατο το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, που της επιτρέπει να αναστείλει την πολιτική αυτονομία μιας περιφέρειας και να τη θέσει υπό τον άμεσο έλεγχό της.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το Σάββατο για να συζητηθεί η κρίση με την Καταλονία. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 155 του Συντάγματος για την αποκατάσταση της νομιμότητας» στην Καταλονία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μαδρίτη, επισημαίνοντας «την άρνηση» του αυτονομιστή προέδρου της επαρχίας Κάρλες Πουτζντεμόν να απαντήσει στα αιτήματά της.

Στην ίδια ανακοίνωση γνωστοποιείται ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί εκτάκτως το Σάββατο για να ξεκινήσει η ενεργοποίση του άρθρου 155.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας συγκλήθηκε εκτάκτως μετά την απάντηση του Καταλανού ηγέτη στο δεύτερο τελεσίγραφο. Ο Πουτζντεμόν δεν διευκρίνισε αν είχε κηρύξει ή όχι ανεξαρτησία, όπως του ζητούσε η Μαδρίτη, αλλά προειδοποιούσε πως η καταλανική βουλή μπορεί να ψηφίσει επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Ισπανία εάν η κεντρική κυβέρνηση δεν συναινέσει στην πρότασή του για διάλογο. Όπως πάντως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο το Γαλλικό πρακτορείο, ο Καταλανός πρόεδρος είπε πως δεν έχει κηρύξει ανεξαρτησία αλλά αυτό μπορεί να γίνει στην ψηφοφορία της καταλανικής βουλής.

Το άρθρο 155 δεν έχει ενεργοποιηθεί ξανά σε περίοδο δημοκρατίας κι έτσι οι επόμενες κινήσεις γίνονται ουσιαστικά σε αχαρτογράφητα νερά. Σύμφωνα πάντως με όσα έχουν γίνει γνωστά, η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης πρέπει να περάσει από τη γερουσία της Ισπανίας- την οποία ελέγχει το κόμμα του Ραχόι- και αυτή είναι που θα δώσει την εντολή για μεταβίβαση των εξουσιών.

Καταλανός δημοσιογράφος ανέφερε πάντως πως ο Ραχόι δεν θα μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 εάν ο Πουτζντεμόν προκηρύξει ο ίδιος εκλογές στην Καταλονία.