Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει στην Ισπανία, όπου η κεντρική κυβέρνηση φαίνεται να ετοιμάζεται να προβεί σε αποφασιστικές κινήσεις προς την Καταλονία, μετά την ασαφή απάντηση του προέδρου της Κάρλες Πουτζντεμόν αναφορικά με το αν κήρυξε η όχι την ανεξαρτησία της περιοχής.

Το τελεσίγραφο που του είχε απευθύνει η ισπανική κυβέρνηση έληξε σήμερα το πρωί κι εκείνος στην επιστολή του προς τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι δεν δίνει μια σαφή απάντηση αλλά δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί μαζί του και να προχωρήσει σε διάλογο διάρκειας δύο μηνών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας δήλωσε πως η απάντηση που έδωσε ο Πουτζντεμόν στη Μαδρίτη δεν είναι έγκυρη. «Το ερώτημα ήταν σαφές αλλά η απάντηση όχι» τόνισε ο Rafael Catala μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Τώρα ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη δήλωση που αναμένεται να κάνει στις 13:30 ώρα Ελλάδας η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια ντε Σανταμαρία.

Πιθανή επιβεβαίωση της κήρυξης ανεξαρτησίας μπορεί να προκαλέσει την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, το οποίος επιτρέπει στη Μαδρίτη να διοικεί απευθείας οποιαδήποτε από τις 17 αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας, εάν κάποια από αυτές παραβεί τον νόμο.

Έτσι, η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να αποπέμψει την τοπική και να διορίσει νέα, να αναλάβει τον έλεγχο της αστυνομίας και των οικονομικών και να προκηρύξει εκλογές.