Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, δήλωσε σήμερα ότι η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία μπορεί να κηρυχθεί ένοχη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας αν η δικαιοσύνη δείξει ότι διέπραξε συστηματικές επιθέσεις εναντίον του πληθυσμού.

«Τα μέλη της Μπόκο Χαράμ και άλλων οργανώσεων και οντοτήτων, αν η δικαιοσύνη εκτιμά πως διέπραξαν συστηματικές και γενικευμένες επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού στη βάση της θρησκείας ή της εθνότητα, θα μπορούσαν να κηρυχθούν ένοχοι εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», αναφέρει η Πιλάι σε ανακοίνωσή της.

«Οι εσκεμμένες πράξεις που οδηγούν σε εκκάθαρση του πληθυσμού με βάση τη θρησκεία ή την εθνότητα ισοδυναμούν επίσης με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπογράμμισε.

Η Υπάτη Αρμοστής καλεί τους θρησκευτικούς αξιωματούχους στη Νιγηρία, ιδιαίτερα τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς αξιωματούχους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να καταδικάσουν απερίφραστα κάθε βία, των αντιποίνων περιλαμβανομένων.

Μετά τις αιματηρές επιθέσεις της ημέρας των Χριστουγέννων, που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 49 ανθρώπους, επτά επιθέσεις εναντίον χριστιανών προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 88 ανθρώπων. Την ευθύνη για τις περισσότερες από τις επιθέσεις αυτές ανέλαβε η Μπόκο Χαράμ.