Την επιθυμία της να δει τους διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκρίνονται με τον ανάλογο τρόπο στις προτάσεις που η ίδια διατύπωσε από τη Φλωρεντία την περασμένη εβδομάδα, με στόχο να «ξεκλειδώσει» τις συνομιλίες για το Brexit, εξέφρασε η Τερέζα Μέι.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters από την Εσθονία, όπου γίνεται η Σύνοδος Κορυφής, η Μέι εξήγησε πως είχε προσπαθήσει να δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις με την ομιλία της, η οποία περιλάμβανε μια λεπτομερή περιγραφή της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Πρόσθεσε πως είχε δει σημάδια που δείχνουν πως οι συνομιλίες βγήκαν από το τέλμα.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε χθες πως έγινε πρόοδος στον τελευταίο γύρο των επαφών, όχι όμως επαρκής ώστε να περάσουν στο επόμενο στάδιο των συζητήσεων για τη λεγόμενη μεταβατική περίοδο. «Περιμένω την ανταπόκριση της ΕΕ με προτάσεις στην ομιλία μου» ανέφερε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σύνοδο Κορυφής, η πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε πως είχε σημειωθεί «καλή πρόοδος» στην κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας για τα δικαιώματα των εκπατρισμένων πολιτών και πως ήταν αποφασισμένη να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να μείνουν στη Βρετανία.

«Αναγνωρίζω τη συμβολή των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά θέλω και να δω τα δικαιώματα των πολιτών που ζουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να διασφαλίζονται» είπε χαρακτηριστικά. «Οι διαπραγματεύσεις αφορούν το να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε σιγουριά και διαβεβαιώσεις», πρόσθεσε. «Αυτό αφορούν οι διαπραγματεύσεις. Σε αυτό το θέμα έχει γίνει καλή πρόοδος».