Πολλά εκατομμύρια Νιγηριανών ξεχύθηκαν σήμερα στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των τιμών των καυσίμων και, σύμφωνα με συνδικαλιστικό εκπρόσωπο, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από πυρά της αστυνομίας στο Λάγκος, τη μεγαλύτερη πόλη της Νιγηρίας.

Στην πόλη Κάνο, τη μεγαλύτερη της βόρειας Νιγηρίας, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι 14 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, οι επτά από σφαίρες, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ για να εμποδίσει χιλιάδες διαδηλωτές να εισβάλουν στο γραφείο του κυβερνήτη.

Τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα, συμπεριλαμβανομένου του Νιγηριανού Κογκρέσου Εργασίας κήρυξαν σήμερα γενική απεργία στην αφρικανική αυτή χώρα των 160 εκατομμυρίων ανθρώπων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει την επιδότηση στα καύσιμα, απόφαση που είχε ως αποτέλεσμα να διπλασιαστεί η τιμή τους από την 1η Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ, ο καρδινάλιος ‘Αντονι Ολομπούνμι Οκόζιε, αρχιεπίσκοπος του Λάγκος, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα του Βατικανού, υποστηρίζει ότι οι βιαιότητες που πλήττουν κυρίως τη χριστιανική κοινότητα στη Νιγηρία, δεν είναι «θρησκευτικός πόλεμος», αλλά εξυπηρετούν συμφέροντα που αποσκοπούν στη διάλυση της ομοσπονδίας.

Μετά τις αιματηρές επιθέσεις στη διάρκεια των Χριστουγέννων που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 49 ανθρώπους, ακολούθησαν έξι νέες επιθέσεις εναντίον χριστιανών στο μουσουλμανικό Βορρά που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων.

Την ευθύνη για τις περισσότερες από τις επιθέσεις αυτές ανέλαβε η ισλαμική οργάνωση Μπόκο Χαράμ που ζητεί την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου σε ολόκληρη τη χώρα.