Παραμένουν οι διαφορές σε βασικές πτυχές του Κυπριακού και μετά τη σημερινή συνάντηση του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε τη συνάντηση, που κράτησε λιγότερο από δύο ώρες, «μια από τα ίδια». Στη σημερινή συνάντηση, είπε, συζητήθηκαν θέματα διαδικασίας, ενόψει της συνάντησης, στο Green Tree στη Νέα Υόρκη, 22 με 24 Ιανουαρίου, με το γγ του ΟΗΕ.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, δήλωσε ότι εκκρεμούν σημαντικές διαφορές στη διακυβέρνηση, το περιουσιακό και το εδαφικό. Επίσης, διερωτήθηκε για το νόημα και τη διαδικασία του Green Tree, αν δεν βρεθούν συγκλίσεις τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, έκανε σαφές πως δεν θα αρνηθεί την πρόσκληση του γγ του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, διαβεβαίωσε ότι ”δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν θα μετακινηθεί από θέσεις αρχής στο Κυπριακό”. Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, είπε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν η τελευταία προγραμματισμένη πριν από αυτή στο Green Tree. «Αν οι ηγέτες επιθυμούν να συναντηθούν πάλι πριν το Green Tree θα χαρούμε να τους διευκολύνουμε εντός των επόμενων δύο εβδομάδων’», πρόσθεσε.

Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των δύο ηγετών θα έχουν δύο συναντήσεις αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν τη διακυβέρνηση στην πρώτη και το περιουσιακό και το εδαφικό στη δεύτερη. Σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ οι δύο ηγέτες «θέλουν πολύ να αντιμετωπιστούν τα κύρια σημεία και θέλουν, μεταβαίνοντας στη συνάντηση του Green Tree, να έχουν απτές συγκλίσεις».