Στην πολιτική ζωή της Βρετανίας «εισβάλλει» ξανά η Μάργκαρετ Θάτσερ, με αφορμή την ταινία «Η Σιδηρά Κυρία» με τη Μέριλ Στριπ, που θα κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου.

Είκοσι ένα χρόνια μετά την αποχώρησή της από την εξουσία βρίσκεται παντού: στις εφημερίδες, στο διαδίκτυο, στους λόγους των πολιτικών. Η Στριπ, που έχει αριστερές πεποιθήσεις, δεν σταματά να λέει στις συνεντεύξεις της πόσο θαυμάζει την πρώην Σιδηρά Κυρία.

Η περίφημη τσάντα της Asprey πουλήθηκε πέρσι σε πλειστηριασμό για φιλανθρωπικούς σκοπούς για 30.000 ευρώ. Οι Τάιμς έγραψαν την περασμένη εβδομάδα στην πρώτη τους σελίδα ότι η Θάτσερ χρειάστηκε να πληρώσει από την τσέπη της 19 λίρες για μια σανίδα σιδερώματος όταν μετακόμισε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η «Θατσερμάνια» φτάνει ως τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η επίδοξη υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία Μισέλ Μπάκμαν εμφανιζόταν σε ένα τηλεοπτικό σποτάκι ως η «Σιδηρά Κυρία» της Αμερικής.

Στη Βρετανία, πάντως, το ερώτημα των ημερών,  είναι αν η Θάτσερ θα κηδευτεί δημοσία δαπάνη. Πριν από τα Χριστούγεννα έγινε μυστική σύσκεψη για το θέμα αυτό παρουσία του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης Φράνσις Μοντ και του σερ Μάλκολμ Ρος, ο οποίος είχε την ευθύνη για την κηδεία της Νταϊάνα. Λέγεται μάλιστα ότι η ίδια η Θάτσερ ενημερώθηκε γι’ αυτές τις συζητήσεις.

Η κηδεία δημοσία δαπάνη προβλέπεται μόνο για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και εξαίρεση έχει γίνει μόνο για ξεχωριστές προσωπικότητες, με τελευταία τον Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Οι υποστηρικτές της Θάτσερ επισημαίνουν ότι στα 11 χρόνια που κυβέρνησε εκσυγχρόνισε τη χώρα και θεωρούν ότι υπήρξε χωρίς αμφιβολία η καλύτερη πρωθυπουργός μετά τον Τσόρτσιλ. «Πρόκειται για μια σούπερ σταρ», λέει ο Σάιμον Ρίτσαρντ, διευθυντής του ιδρύματος The Freedom Association που προωθεί τις ιδέες της πρώην πρωθυπουργού.

Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που διαφωνούν. Με μια χαρακτηριστική αίσθηση βρετανικού χιούμορ, 24.000 άνθρωποι έχουν ήδη υπογράψει ένα κείμενο που ζητά η κηδεία της Θάτσερ να χρηματοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα «ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη αξία και η καλύτερη επιλογή για τον καταναλωτή και τους μετόχους».