Τη θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών καλοβλέπουν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP). Συγκεκριμένα θα ζητήσουν να τους δοθεί το υπουργείο Οικονομικών για να ενταχθούν στην επόμενη κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όπως δήλωσε στέλεχος του κόμματος την Κυριακή.

Μία εβδομάδα πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές τις οποίες οι συντηρητικοί της Μέρκελ θεωρείται βέβαιο ότι θα κερδίσουν, χωρίς όμως να εξασφαλίσουν πλειοψηφία των εδρών στην Μπούντεσταγκ, το FDP απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να ενταχθεί σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό αν η καγκελάριος ταχθεί υπέρ του γαλλικού σχεδίου για την δημοσιονομική ένωση της ευρωζώνης.

Το FDP, το οποίο χαρακτηρίζεται συχνά φυσικός σύμμαχος της Μέρκελ, ήταν ο ήσσων εταίρος στη δεύτερη κυβέρνησή της (2009-2013). Δεν είχε καταφέρει να εκλέξει βουλευτές στις προηγούμενες εκλογές, αλλά σε αυτές της ερχόμενης Κυριακής ελπίζει όχι απλά να ξαναμπεί στην Μπούντεσταγκ αλλά να γίνει το τρίτο κόμμα βάσει αριθμού εδρών.

Ο υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βετεράνος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, βρίσκεται στον θώκο από το 2009 και είναι το πλέον προβεβλημένο στέλεχος της κυβέρνησης πλην της καγκελαρίου.

Αλλά σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Χαν, μέλος της εθνικής εκτελεστικής επιτροπής του FDP, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ανατεθεί σε κάποιον από το δικό του κόμμα.

«Το FDP δεν θα πρέπει να μπει σε καμιά κυβέρνηση στην οποία δεν θα μπορεί να ονομάσει εκείνο τον υπουργό Οικονομικών», τόνισε ο Χαν στην Bild. Η δήλωσή του δημοσιεύεται στο φύλλο της συντηρητικής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας που κυκλοφορεί σήμερα Δευτέρα.

Την Κυριακή ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε ότι το σημαντικότερο ζήτημα για το κόμμα του είναι η ατζέντα της Ευρώπης και αυτό θα είναι κυρίαρχο στις διαπραγματεύσεις που αναμένει ότι θα διεξαχθούν με τους συντηρητικούς της Μέρκελ μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Το FDP, από το οποίο αναδείχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών όταν συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τη Μέρκελ, έχει αλλάξει ρητορική υπό τον Λίντνερ, ο οποίος εξαγγέλλει σκληρότερη γραμμή έναντι της Ευρώπης, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το ποσοστό του FDP στις δημοσκοπήσεις κυμαίνεται μεταξύ του 8 και του 10%, ενώ αυτό των συντηρητικών της Μέρκελ ανέρχεται στο 37%, κάτι που σημαίνει ότι τα δύο κόμματα θα εξασφαλίσουν σχεδόν την πλειοψηφία των εδρών.

Το FDP μάχεται για την τρίτη θέση με το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), μέλη του οποίου θεωρείται σίγουρο κατά τις δημοσκοπήσεις ότι θα εκλεγούν—για πρώτη φορά—στην ομοσπονδιακή κάτω Βουλή.