Μπορεί το διαδίκτυο και τα γυναικεία περιοδικά να είναι γεμάτα διαφημίσεις για χειρουργικές πλαστικές επεμβάσεις στήθους, όμως γιατροί και αρμόδιοι για την ιατρική δεοντολογία έχουν διαφορετικές απόψεις για το πόσο διαρκούν τα εμφυτεύματα στήθους και για τους πιθανούς κινδύνους.

Τα εμφυτεύματα στήθους βρίσκονται στο επίκεντρο του πρόσφατου σκανδάλου με την γαλλική εταιρία Poly Implant Prothese (PIP), καθώς για τα συγκεκριμένα εμφυτεύματα υπάρχους μεγάλες πιθανότητες να υποστούν ρήξη. Ο κίνδυνος αυτός, αν και σχετικά μικρός, υπάρχει σε όλα τα εμφυτεύματα προειδοποιούν.

Τα εμφυτεύματα στήθους εμφανίστηκαν στην αγορά στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν δύο πλαστικοί χειρουργοί από το Τέξας συνεργάστηκαν με την εταιρία Dow Corning Corporation, η οποία ειδικευόταν σε προϊόντα σιλικόνης.

Το 1992, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ αποφάσισε να αποσύρει τα εμφυτεύματα σιλικόνης από την αγορά, γιατί δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι ήταν απολύτως ασφαλή. ενώ το 2006 η απογόρευση έπαψε να ισχύει μετά την έγκριση από την FDA εμφυτευμάτων από τις εταιρίες Allergan και Johnson & Johnson’s με την προϋπόθεση ότι οι εταιρίες θα παρακολουθούν δείγμα 40.000 γυναικών επί δέκα χρόνια.

Στην Βρετανία οι επεμβάσεις αυξητικής στήθους είναι οι πιο συνηθισμένες, σύμφωνα με την Υπηρεσία για τα Φάρμακα και τα Προϊόντα Υγείας. Οι επεμβάσεις αυτές είναι ιδιαίτερα…δημοφιλείς στη Λατινική Αμερική.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα εμφυτεύματα στήθους χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα.η Βρετανική Υπηρεσία Ενημέρωσης για τα Εμφυτεύματα στην ηλεκτρονική της διεύθυνση.

Αμερικανοί ειδικοί προειδοποίησαν φέτος ότι οι περισσότερες γυναίκες που έχουν χρησιμοποιήσει εμφυτεύματα είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν επιπλέον χειρουργική επέμβαση μέσα σε δέκα χρόνια για να αντιμετωπίσουν επιπλοκές, όπως η ρήξη και η διαρροή, προβλήματα που εμφάνισαν τα εμφυτεύματα της PIP.