Σφοδρό κατηγορώ κατά του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν ‘Αιντε εξαπέλυσε απόψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. «Είναι θλιβερό άνθρωποι που είναι εντεταλμένοι να υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο, να ψεύδονται δημόσια προκειμένου να δικαιολογήσουν την Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση των εκτοπισμένων Κερυνειωτών, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι είναι επίσης «θλιβερό να ψεύδεται (σ.σ. ο ‘Αιντε), λέγοντας ότι ο γενικός γραμματέας ήταν κουρασμένος και μπορεί να μην άκουσε καλά».

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα «τόσο τα δικά μας όσο και τα δικά τους πρακτικά με πάσα λεπτομέρεια, για να αποκαλυφθεί επιτέλους ποιος λέει την αλήθεια».

Επίσης, ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι ο κ. ‘Αιντε επικαλείται το απόρρητο όταν καλείται να αποκαλύψει λεπτομέρειες τού τι ακριβώς ελέχθη, αλλά δεν διστάζει να λέει ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αποδεχθεί τερματισμό των εγγυήσεων.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του στη Διάσκεψη, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι στόχος των προτάσεών του ήταν το τέλος της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης – και οδηγούσε σε μια επανενωμένη Κύπρο κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. «Δηλαδή, ότι τα εγγυητικά δικαιώματα ή τα όποια παρεμβατικά δικαιώματα όπως ερμηνεύονται από την Τουρκία, η οποιαδήποτε παρουσία κατοχικού στρατού θα τερματιζόταν, ώστε να νιώθουμε ότι ζούμε σε ένα πραγματικά κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος, απόλυτα εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», επισήμανε ο Κύπριος Πρόεδρος.