Τελικά παραπλάνησε ή όχι το κοινό το BBC με πλάνα από τη γέννηση πολικών αρκούδων που είχαν μαγνητοσκοπηθεί από αρκούδες σε αιχμαλωσία ενώ δημιουργείτο η εντύπωση πως είχαν τραβηχτεί στην άγρια φύση;

Ο John Whittingdale, πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού είπε στην Daily Mirror: «Η άποψη μου είναι ότι οι παρουσιαστές δεν θα έπρεπε ποτέ να αφήνουν τους θεατές με ψεύτικη εντύπωση και είναι καλύτερο να είναι πάντα ανοιχτοί για όλα».

Το BBC διέψευσε πάντως πως υπήρξες παραπλάνηση του κοινού στην εκπομπή «Frozen Planet» σημειώνοντας πως το κείμενο του ντοκιμαντέρ ήταν προσεκτικά γραμμένο και πως στο βίντεο της παραγωγού Kathryn Jeffs λεγόταν με σαφήνεια πως επρόκειτο για πλάνα από αρκούδες σε αιχμαλωσία.

Το δίκτυο τόνισε πως αυτού του τύπου η μαγνητοσκόπηση αποτελεί πάγια τακτική για τα ντοκιμαντέρ της φύσης. «Θα ήταν αδύνατο να τραβήξουμε τέτοια πλάνα στην άγρια ζωή», δήλωσε εκπρόσωπός του.

Ο παρουσιαστής του «Frozen Planet» Sir David Attenborough δήλωσε σήμερα: «Αν κάποιος επιχειρούσε να τοποθετήσει μία κάμερα σε μία φωλιά πολικής αρκούδας στη φύση την ώρα της γέννας, εκείνη θα είχε σκοτώσει είτε το μικρό είτε τον κάμεραμαν». Πρόσθεσε δε πως μία εξήγηση για τα πλάνα στο ζωολογικό κήπο εκείνη την ώρα της αφήγησης θα κατέστρεφε την ατμόσφαιρα. «Δεν αποτελεί ψέμα και ούτε το κρατάμε κρυφό», τόνισε.

Δείτε το επίμαχο βίντεο και όσα δήλωσε ο Sir David Attenborough