Μια απίστευτη τραγωδία έζησε χθες η Βρετανία με εικόνες που θύμιζαν την 11η Σεπτεμβρίου. Αυτή τη φορά οι εικόνες ήταν από τον πύργο  Grenfell Tower.

Η αστυνομία αναμένει αύξηση του αριθμού των νεκρών, από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα στον πύργο διαμερισμάτων στο δυτικό Λονδίνο.

Στους δώδεκα έχει αυξηθεί ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών, ενώ οι πυροσβέστες διέσωσαν 65 ενοίκους του πύργου.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άνθρωποι είχαν παγιδευτεί μέσα στον φλεγόμενο πύργο, ενώ μερικοί από αυτούς, πήδηξαν από τα παράθυρα στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η τόσο γρήγορη επέκταση της φωτιάς σε μεγάλο βαθμό πιθανότατα οφείλεται στην επένδυση που χρησιμοποιήθηκε κατά την ανακαίνιση του κτηρίου το 2016.

Τα έγγραφα της ανακαίνισης του πύργου δεν αναφέρονται καθόλου σε ένα είδος προστατευτικού τείχους που θα έπρεπε να περιλαμβάνεται σε ανακαινίσεις ουρανοξυστών, σύμφωνα με ειδικούς ασφάλειας κτιρίων.

Η τοπική αρχή στην οποία ανήκει το κτίριο Grenfell Tower στο Κένσινγκτον αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν είχαν τοποθετηθεί τείχη πυροπροστασίας στους περισσότερους ορόφους μεταξύ των θερμομονωτικών σανίδων που τοποθετήθηκαν στο εξωτερικό του κτιρίου κατά την ανακαίνιση.

Η εταιρεία οικοδόμησης του κτιρίου, ο όμιλος Rydon, επίσης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ίδιο, δήλωσε όμως ότι η ανακαίνιση ακολούθησε όλους τους υποχρεωτικούς κανονισμούς που αφορούν τη δόμηση, τις πυρκαγιές, και την υγεία και ασφάλεια του οικοδομήματος και των κατοίκων.

Ο Πύργος Γκρένφελ, όπως ονομάζεται το κτίριο της δεκαετίας του ’70, αποτελείται από 24 ορόφους που φιλοξενούν εκατοντάδες και η ανακαίνισή του ολοκληρώθηκε πέρσι. Με εξαίρεση μερικούς από τους χαμηλότερους ορόφους, ο πύργος τυλίχθηκε στις φλόγες σχεδόν ολόκληρος, παγιδεύοντας οικογένειες.

To υλικό ανακαίνισης, σύμφωνα με τον Guardian, έχει κριθεί υπεύθυνο για μια μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε πολυώροφο κτίριο στη Μελβούρνη το Νοέμβριο του 2014 όταν ξέσπασε πυρκαγιά από αναμμένο τσιγάρο στον ογδόο όροφο με τις φλόγες να φτάνουν μέσα σε 11 λεπτά στον 21ο όροφο του κτηρίου Λακρός.

Παρόμοιες αναφορές υπάρχουν για φωτιές σε κτήρια που έχουν χρησιμοποιήσει την ίδια επένδυση, ενώ οι Times γράφουν ότι η καταστροφή σημειώθηκε μέσα σε 15 λεπτά. Τόσο χρόνο χρειάστηκαν οι φλόγες για να αγκαλιάσουν το κτίριο και ελάχιστο χρόνο είχαν οι ένοικοι για να ξεφύγουν.