Γενικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Βρετανία, με τα περισσότερα από 40.000 εκλογικά τμήματα να ανοίγουν στις 07:00 το πρωί (τοπική ώρα) ενώ η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 22:00 το βράδυ (τοπική ώρα).

Από τις γενικές εκλογές θα εκλεγούν 650 βουλευτές, ενώ στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 46,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι, έναντι 46,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων το 2015.

Οι εκλογές διεξάγονται πρόωρα και στον αρνητικό απόηχο των πρόσφατων αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο, με το ποσοστό των Συντηρητικών της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι να μειώνεται σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για άνετη επικράτησή τους.

Tην ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία χτυπήθηκε από τρομοκράτες.

Η τζιχαντιστική βία ανέδειξε το θέμα της ασφάλειας σε πρωτεύον και ο Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε την παραίτηση της Μέι, κατηγορώντας την ότι ευθύνεται για τις περικοπές στην αστυνομία την εποχή που εκείνη ήταν υπουργός Εσωτερικών (2010-16).

Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν αρχικά μια μεγάλη διαφορά υπέρ των Συντηρητικών της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι και στη συνέχεια μια σθεναρή ανάκαμψη των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Οι μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη, μερικές, μόνο, ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες δείχνουν ένα προοδευτικό κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα.

Το προβάδισμα του Συντηρητικού Κόμματος έναντι του Εργατικού βρισκόταν στις 12 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας ICM που δημοσίευσε η εφημερίδα Guardian.

Δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας The Independent δίνει προβάδισμα 10 μονάδων(44%-34%) για τους Συντηρητικούς της Μέι, ποσοστό μειωμένο κατά 2 μονάδες σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας στις 3 Ιουνίου.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Panelbase, έδειχνε διαφορά 8 μονάδων ανάμεσα στα δύο κόμματα(44%-36%), ενώ τη μικρότερη διαφορά έδινε η μέτρηση της Kantar, σύμφωνα με την οποία τα ποσοστά των Συντηρητικών παρέμειναν σταθερά(43%), ενώ άνοδο παρουσίασαν εκείνα των Εργατικών(38%) μειώνοντας την διαφορά των δύο κομμάτων στις 5 μονάδες.

Σε περίπτωση ωστόσο που το αποτέλεσμα οδηγήσει σε απώλεια της αυτοδυναμίας για τους Συντηρητικούς και το άθροισμα των εδρών Εργατικών και Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος υπερβαίνει τον αριθμό 326, τότε θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος ακόμη και για κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν με ψήφο ανοχής των Σκωτσέζων εθνικιστών, με αντάλλαγμα ένα νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας για τη Σκωτία.

Οι Συντηρητικοί της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν  στην χώρα, καταδεικνύει δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που ανήρτησε το YouGov στον ιστότοπό του, το Συντηρητικό Κόμμα θα εξασφαλίσει 42% των ψήφων και θα κερδίσει 302 έδρες εκ των συνολικά 650 του βρετανικού κοινοβουλίου. Ακολουθούν οι Εργατικοί με 38% και 269 έδρες.

Οι Συντηρητικοί είχαν 330 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων όταν η Τερέζα Μέι προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο.

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων εμφανίζονται διχασμένες στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας. Αναλόγως των ερευνών προβλέπεται ότι οι Συντηρητικοί θα έχουν προβάδισμα 12 έως 1% έναντι των αντιπάλων τους.