Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη δεν έκαμψε την επιθυμία της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Αλί Μπαμπατζάν, την ώρα που η χώρα επιδιώκει τη συνέχιση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων για να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις της συμμετοχής της στην Ένωση.

Ο Μπαμπατζάν κάλεσε της ευρωπαϊκές χώρες να δράσουν αποφασιστικά για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, προειδοποιώντας πως θα υπάρξουν συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο αν αποτύχει η κοινή δράση.

«Ελπίζουμε τα κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν προβλήματα να εργαστούν και όλοι να κρατούν τους “οίκους τους” ωραίους και καθαρούς», πρόσθεσε. «Θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τους προϋπολογισμούς τους και να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Όταν υπάρχουν “τρύπες” στους προϋπολογισμούς, όσα λεφτά κι αν τυπώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα είναι αρκετά. Πρέπει πρώτα κλείσουν οι τρύπες και μετά να βάλουν λεφτά», τόνισε.

Αναφορικά με την Τουρκία, ο Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε πως είναι σημαντικό να βελτιώνεται σε τομείς όπως η εφαρμογή του νόμου και η ποιότητα της δημοκρατίας προκειμένου να ανταποκριθεί στα πολιτικά κριτήρια της ένταξής της.